У Здолбунівській громаді діє клуб соціальної активності «Жовта парасоля», де гуртуються підлітки з інвалідністю та їхні батьки. Мета цього проєкту – створити середовище для покращення соціалізації підлітків.

Ідея створення такого простору народилася під час профорієнтаційного заходу «Рівні можливості». Його для підлітків з особливими освітніми потребами організувала ініціативна група «Всі різні, всі свої» в межах програми «Мріємо та діємо» спільно зі Здолбунівським інклюзивно-ресурсним центром. Тоді з вуст батьків прозвучала пропозиція організувати простір, де підлітки з інвалідністю мали б змогу зустрічатися, спілкуватися та проводити час цікаво і з користю. Присутній на заході міський голова Владислав Сухляк тоді цю ідею підтримав.

Втіленням її в життя у громаді зайнялися фахівці різних сфер. Як результат, підлітків та їхніх батьків об’єднав клуб з позитивною назвою – «Жовта парасоля». Адже парасолька може захистити від життєвої негоди, а її жовтий колір асоціюється з сонцем та радістю.

Нині заходи у клубі відбуваються двічі на місяць. Проходять вони на базі Здолбунівського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Натомість до їхньої підготовки та проведення долучаються інші установи громади – зокрема заклади освіти та культури.

– Заходи зараз відвідує близько двох десятків підлітків. Їм цікаво, вони охоче спілкуються, беруть участь у майстер-класах. Так само активно долучаються до заходів і їхні батьки, від яких ми маємо багато позитивних відгуків. Впевнена, що наша аудиторія збільшуватиметься. До нас телефонують ті, чиї родини поки що перебувають за кордоном, щоб після повернення мати змогу відвідувати клуб. Цікавляться ним і внутрішньо переміщені особи, які зараз мешкають у нашій громаді. Адже простір дає змогу підліткам з інвалідністю здолати соціальну ізоляцію, а це те, що їм дуже потрібно, – розповіла директор Здолбунівського інклюзивно-ресурсного центру Наталія Устянчук.

Кожен захід у «Жовтій парасолі» – особливий. Скажімо, напередодні новорічних свят разом з педагогами Здолбунівського центру творчості дітей та юнацтва підлітки виготовляли ялинкові прикраси та разом прикрашали ялинку. На занятті театральної студії «Відчуй себе актором» спробували себе в акторському амплуа та послухали розповіді про театральне мистецтво від актриси Рівненського академічного обласного театру ляльок Дарії Татарин. На різдвяні свята – співали колядок з учнями Здолбунівського ліцею №6…

– Хочемо вибудувати у громаді по-справжньому толерантне середовище, у якому діти та молодь з інвалідністю матимуть реальну змогу інтегруватися в суспільство. А щоб досягти цього, вони ні в якому разі не повинні залишатися в обмеженому просторі власних домівок. Вони мають спілкуватися, комунікувати. І «Жовта парасоля» – це саме такий майданчик, – зазначив Здолбунівський міський голова Владислав Сухляк.

Про це повідомляє пресслужба Здолбунівської міської ради.

Читайте також: На Острожчині колядники зібрали понад 13 тисяч гривень на потреби військових