фото ілюстративне
У Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб проведено масштабне опитування населення Рівненщини щодо вживання тютюнових виробів та алкогольних напоїв.

Вживання тютюнових виробів та алкогольних напоїв жителями Рівненщини

Анкетування проведено анонімно впродовж листопада-грудня 2022 року за допомогою заповнення Google-форм. Загалом форму заповнили 2031 особа, а кількість анкет на підставі яких здійснений аналіз — 600.

Анкети опрацьовували за гендерним показником, віковим співвідношенням населення тощо.

Вживання тютюнових виробів населенням (хоча б кілька разів у рік)
Переважна більшість населення (80%) Рівненщини не вживає тютюнових виробів. Частка чоловіків, що вживають тютюнові вироби (31,1%) більше ніж така частка серед жінок (9,4%).


Щоденне вживання тютюнових виробів населенням
2/3 населення, яке вживає тютюнові вироби, вживає їх щоденно. Відсоток щоденного вживання тютюнових виробів стосовно всього населення становить 22,1% серед чоловіків та 5,0% серед жінок.

Вживання населенням тютюнових виробів у віковій структурі
Загалом найбільше вживання тютюнових виробів спостерігається у віковій групі 30-44 роки, найменше 60+. На відміну від жінок, коли вживання тютюнових виробів у віковій структурі досить рівномірне, серед чоловіків у віковій групі 30-44 роки відсоток споживання виробів значно відрізняється серед інших вікових груп та становить 42,2%.


Вживання алкогольних виробів населенням
Більшість (68%) населення Рівненщини вживає алкогольні напої (хоча б кілька разів на рік). Частка чоловіків, що вживають алкогольні напої дещо більша ніж така частка серед жінок.

Вживання алкогольних напоїв у віковій структурі
Споживання алкогольних напоїв збільшується з віком (загалом з 60,3% у віковій групі 18-29 р. до 75,6% в групі 50-59 р.) і лише з вікової групи 60+ споживання алкогольних напоїв зменшується. Зазначена тенденція яскравіше виражена серед чоловіків.

Не п'ю, але курю; не курю, але п'ю
На завершення цікаве спостереження. Серед населення області, яке не вживає алкогольні напої, відсоток вживання тютюнових виробів становить 7%. Зазначений відсоток майже в 3 рази нижче загального рівня вживання тютюнових виробів. А вживання алкоголю населенням, що не вживає тютюнові вироби, становить 63%, що мало відрізняється від загального рівня вживання алкогольних напоїв (68%).