Український уряд прогнозував, що в 2023 році зростання цін майже не сповільниться, а інфляція досягне 28%. Серйозно вплив на економіку нададуть постійні відключення світла.

 Очікується, що лідером по зростанню цін стануть овочі, що цілком зрозуміло, адже торішній урожай закінчується навесні, а новий обійдеться дорожче через використання генераторів для парників.

Відзначається, що подорожчання не буде нескінченним, тому що існує стеля купівельної спроможності, а також вплине вартість імпорту і курс валюти. Крім того, на зростанню цін посприяла і знищена РФ агропромислову інфраструктуру України.

Попри це експерти вважають, що яйця навесні подешевшають. Водночас курятина, м'ясо та сало може додати ще близько 30% до нинішньої ціни. Що стосується риби, то за минулий рік вона вже подорожчала на 40%.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що дефіцит бюджету в 2023 році складе більше 20% ВВП, а покривати його планують за рахунок допомоги партнерів. При цьому прогнозний рівень інфляції скоротили до 28%, А ось ВВП очікується на рівні 3,2%.

За інформацією УНІАН