Фейки про смерть відомих захисників. Це одна з тактик окупантів у соцмережах. Її пережив і військовий – інтернет-сенсація з Рівного. Його прозвали «Чотким пацою» та створили сотні мемів. Знецінення гривні Іван назвав «Мєрзостю» і став дуже популярним. І от знову вразив соцмережі – там повідомили про загибель захисника. Журналісти розшукали рідних «Чоткого паци» і поспілкувалися з Іваном.

«Це - мєрзость, це реально мєрзость тіпи!!!» - Ця фраза про курс валют нікому невідомого Івана зібрала на Ютубі кілька мільйонів переглядів. Хлопця стали називати «Чоткий паца» та створили безліч мемів. Імідж коміка Іван розвіяв на початку війни. Пішов боронити країну в лавах ЗСУ. І невипадково, кажуть рідні. Добровольцем пішов захищати Донбас у 2014, останні 5 років служив за контрактом.

Те, що бешкетних-не бешкетник, але патріотом буде завше. Можливо, що мав тяжке дитинство. До всього ставився не так, як усі діти. Змалечку була в нього зовсім інша цінність.

І от чергова хвиля уваги – соцмережі повідомили про загибель «Чоткого паци». Найбільше переживала бабуся Марія Василівна. Іван уже отримував поранення, тож запанікувала. Але в душі не вірила у правдивість звістки.

Він мусить жити, бо не бачив дитинства путнього, тому мусить жити. Щоб показати, що в світі є якась справедливість.

Телефон у батька – священика з тридцятирічним стажем – цілий день розривався. Довго не міг нічого відповісти, бо зв’язку з Іваном не було. Лише наступного дня почув рідний голос.

Коли фейк ширився соцмережами та новинними сайтами, Іван був на бойовому завданні.

Загинув на запорізькому напрямку. Ой-всі діла. Придурки, я живий!!!

Так Іван реагує на «фейк» про свою загибель. Після повернення в штаб – кілька годин телефоном заспокоював рідних.

Були на роботі, там немає зв’язку. Приїхали, почав обзвонювати рідню. Так і так: Не ведіться!!! Це хе*ня!!! Я сам не в курсє, що за двіжуха. Але рідня сказала: ще би ти не вийшов на зв'язок – тобі був би капець!!!

У рідних одна версія, чому Івана завчасно «поховали». Саме через «фейки» про «відомих» захисників окупанти прагнуть тиснути на українців, щоб змусити до капітуляції.

І батько, який усиновив Івана з дитбудинку, впевнений – злий жарт про смерть навпаки зробить захисника менш вразливим на передовій.

Коли воювали з фашистами, з Німеччиною, багатьом,на кого приходила похоронка, я чув, що такі люди прожили дуже довго. Якщо дасть Бог і зробили таку фейкову дезінформацію, то проживе до 100 років то і на старость літ і мене догляне.

Нині Іван найбільше мріє, що чимшвидше повернеться додому з перемогою. Адже хоче познайомити рідних з нареченою.

Я живий-здоровий! Всім щастя та здоров’я. Перемога буде за нами!!!

Читайте також: Як діяти, якщо ви виявили підозрілий предмет? - поради від СБУ Рівненщини