3 січня святкують Міжнародний день здоров'я та душі. Дуже важливим для добробуту та здоров'я людини відіграє зв'язок душі, розуму та тіла. За релігійним календарем сьогодні, 3 січня, православні християни вшановують пам'ять святителя Петра, який був родом із Волині. У народі свято називають Петрів день або Петра-напівкорму.

 ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

3 січня в церковному календарі – день пам'яті митрополита Київського і всієї Русі святителя Петра. Народився майбутній митрополит на Волині в досить благочестивій християнській родині. Ще в юнацтві прийняв постриг. Пізніше покинув монастир, щоб заснувати свою обитель. Прославився завдяки великій кількості подвигів.

1308 року патріархом Константинопольським Петро був зведений на російську митрополію. Це були нелегкі часи для митрополита, протягом яких йому довелося під татарським ярмом переконувати людей сповідувати слово Христа та берегти свою релігію. Помер Петро 1326 року.

Також 3 січня – день пам’яті святої мучениці Іуліанії. Народилася свята в Никодимії в сім’ї язичника. Коли дівчинці було 9 років вона усвідомила всю силу та мудрість християнства і таємно прийняла Хрещення. В той же час її силою заручили. В день свого весілля Іуліанія відмовилася виходити заміж. За це її жорстоко побив батько і віддав на суд єпарху, який і був нареченим дівчинки. Він вмовляв дівчину вийти заміж, а за це він не буде просити її змінити віру. Але Іуліанія була непохитною.

Святу довгий час катували, але її рани відразу зцілювалися, а тіло наповнювалося новими силами. Жінки та чоловіки, які бачили це диво, відразу увірували в Христа. Їх, як і мученицю, було страчено.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ ЦЬОГО ДНЯ

Забороняється підглядати та підслуховувати. Вважалося, що після цього можна залишитися без зору і слуху.
Не давайте присяги чи обіцянки, а також не піднімайте предмети, які ви знайшли на землі. Інакше незабаром втратите щось важливе.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ ТА ТРАДИЦІЇ

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо снігу багато, то буде гарний урожай;
  • вважалося, який 3 січня день, таким буде вересень;
  • якщо снігу небагато, а надворі холодно, влітку буде посушливо і спекотно;
  • в лісі ще довго чується відлуння – скоро будуть чіткі морози;
  • якщо до 3 січня ще не випав сніг, чекайте тяжкого і не врожайного року;
  • світанок яскраво-червоного кольору, скоро почнеться заметіль;
  • у повітрі в’ються ворони та галки, скоро почнеться сніг, а якщо вони сідають на землю – буде відлига, розмістилися на верхівках дерев – до сильного морозу.

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА 3 СІЧНЯ

3 січня іменини відзначають власники таких імен: Уляна, Михайло, Микита та Петро. Не забудьте привітати винуватців свята з Днем ангела