20 грудня до Березнівської центральної районної лікарні з діагнозом отруєння чадним газом була госпіталізована 47-річна жителька села Поліське Рівненського району. Стан задовільний. Обставини отруєння встановлюються.

Того ж дня, в дитяче відділення Сарненської центральної районної лікарні з діагнозом отруєння чадним газом був госпіталізований 9-річний житель села Глушиця Сарненського району. Стан задовільний. Обставини отруєння встановлюються.

Рятувальники Рівненщини закликають громадян дотримуватися правил безпеки у побуті, адже останнім часом почастішали випадки отруєння чадним газом. Нагадуємо основні причини, симптоми та дії у випадку отруєння чадним газом.

Симптоми отруєння чадним газом:
- головний біль (самий ранній симптом);
- блювота;
- запаморочення;
- біль у грудях;
- дратівливість;
- сплутаність свідомості;
- порушення координації рухів;
- синюшний або яскраво-червоний відтінок шкіри;
- втрата свідомості.

Найчастіше отруєння побутовим і чадним газом відбувається серед дітей, залишених без належного нагляду, сплячих людей і людей, що знаходяться в стані наркотичного або алкогольного сп'яніння.

Отруєння газом вкрай небезпечне.

Головним принципом долікарської медичної допомоги (лише за умов, що немає жодної можливості отримати кваліфіковану допомогу) при отруєнні чадним газом є негайне усунення джерела надходження чадного газу. Ні в якому разі не можна запалювати світло або вогонь, тому що це може спровокувати вибух. У приміщенні необхідно відкрити вікна для свіжого повітря.

Постраждалого необхідно якнайшвидше винести або вивести (якщо він не втратив свідомість) на повітря та викликати «швидку».

Найважливіше – негайно, якщо є підозра на те, що погіршення самопочуття викликано отруєнням чадним газом, звернутися по кваліфіковану допомогу до медичного закладу! Якщо допомогу не надано своєчасно, то хворий може загинути. Слід пам’ятати що своєчасне надання допомоги лікарем значно підвищить шанси на виживання, одужання.

За інформацією ГУ ДСНС в Рівненській області.

Читайте також: За минулу добу рятувальники Рівненщини ліквідували п'ять пожеж та один раз виїжджали на надання допомоги