Три працюючі котельні у Дубно перейшли на альтернативні види палива. А саме на тріску, пелети, торфобрикети та торфокрихту. Це дозволяє місту економити бюджетні кошти, а також працювати і подавати тепло містянам, в умовах відключень електроенергії. Чи тепло дубенчанам, інспектували наші журналісти.

У найбільшому ліцеї міста Дубно навчається майже тисяча дітей. У класах тепло. У 4-в сьогодні день іменинника. Температура у класі дозволяє святкувати, а не мерзнути.

У ліцеї замінили тепломережу, всі батареї та облаштували тепловий пункт у підвалі. Помітили, у приміщенні стало набагато тепліше. До того ж навчальний заклад обігрівається котельнею, яка тепер працює на твердому паливі.

У Дубно проживає 40 000 населення. Цього опалювального сезону, місто вперше відмовились від газу. Сорок три установи бюджетної сфери та 60 багатоквартирних будинків, у яких централізоване опалення, тепер обігрівають завдяки твердопаливним котельням.

Три працюючі котельні у місті обладнали генераторами і перевели на тверде паливо. Кажуть, в оселях дубенчан тепло, попри вимкнення світла. За добу одна твердопаливна котельня споживає 4,5 тони торфобрикетів. Постачальниками сировини є місцеві підприємства. До прикладу, ось ця котельня була газовою. Тепер твердопаливна. Один котел придбали минулоріч. Другий у 2022-му році.

Ідея відмовитись від газу та перейти на альтернативні види палива, у міста з'явилась ще кілька років тому. В умовах війни, свою новацію оцінили як ніколи. Дубно цей проєкт коштував приблизно 25 млн грн. Враховуючи вартість природного газу, він окупиться через три-чотири роки. економію вже теж підрахували.

Додає, місто ще не повністю відмовилось від газових комунікацій. Якщо температура опуститься до -20 градусів морозу, будуть змушені підключити газ, який дозволить підтримувати режим роботи мережі. Втім перехід на альтернативні види палива і далі продовжать.

Додають, блекаут зможуть витримати певний період. Бо забезпечені сировиною та генераторами для твердопаливних котелень. А також рельєф міста дозволить забезпечити дубенчан водопостачанням упродовж доби. 

 Читайте також: У центрі Рівного безплатно годуватимуть тих, хто у скруті