Фото: ілюстративне
16 грудня у світі відзначають День Незалежності Казахстана, Національний день Королівства Бахрейн, День всього, що вкрито шоколадом, День примирення в Південній Африці, Національний день зеленого перцю чилі в США, Національний шоколадний день в США, Перший день фестивалю Лас Посадас в Мексиці, Гватемалі, Кубі та США, Початок днів Simbang Gabi novena of masses на Філіппінах.

Яке сьогодні церковне свято?

16 грудня, в православному календарі день пам'яті Іоанна Мовчальника. Походив він із заможної родини. Коли хлопчику виповнилося всього 18 років, його батьки померли.

Іван народився 454 року у родині воєначальника. Ще в дитинстві хлопчика захопило Святе писання. Коли його батько помер, то більшу частину свого приданого Іван роздав біднякам. Інші гроші пішли на будівництво храмів. Сам же чоловік оселився в Колонійській Церкві. Згодом там він став єпископом.

Після смерті правителя у місті змінюється очільник. Він намагався постійно втручатися в справи Церкви. Саме через це Іван вирішує усамітнитися в келії лаври Сави Освяченого на цілих 4 роки. Потім він ще 9 років живе самітником у пустелі. Коли Іван отримав дар зцілення, то вернувся до людей. Прожив 104 роки і помер спокійною і тихою смертю.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 16 грудня

Які сьогодні іменини: Іван, Аделаїда, Аліса, Андрій, Гаврило, Георгій, Микола, Федір, Сава, а також Варвара.?

Народні прикмети і традиції 16 грудня

Снігурі співають 16 грудня — на відлигу.
Дрова тріщать у грубці — до морозу.
Зірки особливо яскраві на Іоанна — на віхолу.
Мало снігу — наступний рік буде неврожайним.
Зміна Місяця 16 грудня прогнозує теплу погоду вдень.
Якщо людина народилася 16 грудня, то її талісман – берил.

Що не можна робити:

Не варто цього дня зловживати алкоголем, а також переїдати.
Не гоже нині сваритися та лихословити.
Не можна сьогодні брати гроші у борг.
Не варто вкладати кошти у ризиковані справи.