Фото: ілюстративне
28 листопада у світі відзначають Всесвітній день мурахоїдів, Міжнародний день жінок-правозахисників, День солідарності з палестинським народом, День «Ласкаво просимо», День електронного поздоровлення, День зубочистки.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

29 листопада віряни вшановують день пам’яті святого Апостола і Євангеліста Матвія. Святий апостол i євангеліст Матвій був апостолом із Дванадцяти.

До свого навернення до Христа Матвій служив митарем, збирачем податків для Риму. Почувши слова Ісуса Христа: «Іди за Мною» (Мф. 9. 9), він залишив свою посаду і пішов за Спасителем. Сприйнявши благодатні дари Духа Святого, апостол Матвій спочатку проповідував у Палестині.

Перед виходом на проповідь у далекі країни на прохання християн-іудеїв, що залишалися в Єрусалимі, апостол написав Євангеліє. У ряду книг Нового Завіту Євангеліє від Матвія стоїть на першому місці.

Святий апостол Матвій обійшов з Євангельською проповіддю Сирію, Мідію, Персію і Парфію, закінчивши свої проповідничі праці мученицькою смертю в Ефіопії. Країна ця була населена племенами канібалів з доволі примітивними звичаями і віруваннями. Святий апостол Матвій своєю проповіддю тут навернув декількох ідолопоклонників до віри в Христа, заснував Церкву і побудував храм у місті Мірму, поставив у ній єпископом свого супутника на ім’я Платон. Коли апостол старанно благав Бога про навернення ефіопів, під час молитви явився йому Сам Господь в образі хлопця і, давши жезл, наказав поставити його біля дверей храму. Господь сказав, що з цього жезла виросте дерево і буде приносити плоди, а від кореня його буде випливати джерело води. Вмившись у воді і споживши плодів, ефіопи змінять свій прикрий норов, стануть добрими і лагідними.?

Коли апостол ніс жезл до храму, то зустрів на шляху дружину і сина правителя цієї країни Фулвіана. одержимих нечистим духом. Святий апостол ім’ям Ісуса Христа зцілив їх. Це диво звернуло до Господа ще безліч язичників. Але володар не хотів, щоб його піддані стали християнами і перестали поклонятися язичницьким богам. Він звинуватив апостола в чаклунстві і наказав стратити його.

Святого Матвія поклали обличчям вниз, засипали хмизом і підпалили. Коли вогнище розгорілося, то всі побачили, що вогонь не шкодить святому Матвію. Тоді Фулвіан наказав додати хмизу в багаття, обливши його смолою і поставивши навколо дванадцять ідолів. Але полум’я розтопило ідолів і обпалило Фулвіана. Переляканий ефіоп звернувся до святого з благанням про помилування, і по молитві апостола полум’я згасло. Тіло святого апостола залишилося неушкодженим, і він відійшов до Господа (60 р.).

Правитель Фулвіан гірко розкаявся в скоєному. але сумнівів своїх не залишив. Він звелів покласти тіло святого Матвія в залізну труну і кинути в море. При цьому Фулвіан сказав, що якщо Бог Матвія збереже тіло апостола у воді, як зберіг його у вогні, то слід поклонятися цьому Єдиному Правдивому Богові.?

У ту ж ніч до єпископа Платона у сні з’явився апостол Матвій і наказав йому йти з кліром на берег моря і знайти там його тіло. Прийшов на берег і Фулвіан зі своєю свитою. Винесений хвилею гріб був з честю перенесений у храм, побудований апостолом. Тоді Фулвіан попросив у Матвія прощення після чого єпископ Платон хрестив його з ім’ям Матвій, яке дав йому за велінням Божим. Фулвіан згодом прийняв єпископство і продовжив справу навернення свого народу.

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

29 листопада іменини відзначають власники таких імен: Федір, Василь, Віктор, Дмитро, Іван, Матвій, Михайло, Микола, Семен, Сергій.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ ЦЬОГО ДНЯ

Якщо сильний вітер, то взимку будуть часті хуртовини і хуртовини.
Якщо холодний день, то зима теж буде суворою.
Якщо тепла і дощова погода, то зима буде теплою і м'якою.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ 28 ЛИСТОПАДА

Не можна розмовляти через поріг з людьми. Можна нещастя залучити.
Не можна позичати гроші 29 листопада.
Не можна лаятися і ображати людей в цей день.