Фото ілюстративне
Через відсутність світла з’являються перебої з водопостачанням. Вода є дуже важливим фактором в життєдіяльності організму. На відміну від їжі, без води можна проіснувати лише 3-4 дні. Тому створювати запаси води не просто бажано, але й необхідно. Скільки треба мати води «прозапас», як зберігати і як часто змінювати, розповіли в Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Скільки води запасати?

В середньому на 1 дорослу людину необхідно передбачати 2 літра води на добу. Звичайно, необхідно враховувати як масу тіла, так і вид діяльності (активності). І це тільки для питних потреб. Необхідно передбачити певний обсяг води для господарських потреб - миття рук, посуду, приготування їжі, змиття унітаза тощо (орієнтовно 10 л/доба). Також необхідно розділяти зберігання води для питних потреб та для «технічних» в різній тарі.

Питну воду варто зберігати в тарі передбаченої для зберігання харчових продуктів. Звичайно, для зазначених потреб, дуже зручна пластикова тара, але з неї (у разі неякісного пластику) можлива міграція великої кількості небезпечних речовин у воду, тому для питних потреб вибирайте тільки спеціально призначену тару – звертайте увагу на маркування тари. Можна використовувати емальований посуд з накриттям, скляну тару (банки) з кришками.

Запаси води треба періодично замінювати. Рідину в тарі, що передбачена для пиття – раз у два дні. Якщо вода була кип’ячена, то термін зберігання рекомендуємо зменшити - бажано до 6 годин (максимум доба). Для технічних потреб воду можна тримати значно довше - кілька тижнів. Для зручності, можна створити запас бутильованої води промислового виготовлення. У такій тарі вода має досить тривалий термін зберігання (використовуйте згідно з термінами зазначених на етикетці).

У випадку використання води сумнівної якості чи тривалого терміну зберігання рекомендуємо прокип’ятити кілька хвилин воду в необхідній кількості. Це найпростіший та найдешевший спосіб дезінфекції води.
Чиста вода – запорука вашого здоров'я. Бережіть своє здоров’я!

Про це повідомляють в Рівненській ОВА.

Читайте також: Які банки працюватимуть навіть без світла на Рівненщині?