Безкоштовний проїзд пільговим категоріям громадян – це право, гарантоване державою.

Щороку депутати Рівнеради затверджують Програму фінансування видатків на компенсаційні виплати за пільговий проїзд автомобільним транспортом на міських автобусних маршрутах загального користування міста Рівного.

Вона спрямована на компенсацію коштів з міського бюджету для безкоштовного проїзду тим, хто має пільги. Згідно з пояснювальною запискою, наданою ініціатором розроблення програми - Департаментом інфраструктури та благоустрою Рівненської міської ради, розрахункова потреба на компенсаційні виплати за пільговий проїзд автомобільним транспортом у 2023 році склала 72 420 000 гривень.

На 2022 рік у Програмі було закладено 65 мільйонів, а у 2021 – сума компенсацій передбачала 42 мільйони, однак виділили депутати тоді лише три мільйони.

Звідки беруться такі суми?

Розмір компенсаційних виплат за пільгові перевезення громадян вираховується на підставі даних обстеження пасажиропотоків.

За даними Управління транспорту і зв’язку середньоденна кількість пасажирів, що перевозиться одним автобусом (з врахуванням карантинних обмежень) – 400 чоловік, з них пільговиків - 85 чоловік (затверджений коефіцієнт кількості безоплатних пасажирів до пасажирів, що оплачують проїзд – 0,27).

Середня кількість оборотних рейсів на автобусному маршруті по місту – 10 рейсів за день. А всього по Рівному курсує орієнтовно 200 одиниць транспортних засобів.

Отож, суму компенсації за проїзд вираховують за формулою:
Кількість пільговиків*кількість автобусів*вартість проїзду*кількість днів.
Маємо: 85чол.*200 авт.*12 гривень *355 днів = 72 420 000 гривень.

То хіба перевізники отримують всі ці гроші?

Ні. Що 72 мільйони на 2023 рік, що 65 – на 2022 цифри, визначені максимальними показниками. Формула виводиться враховуючи компенсації для всіх пільговиків на всіх маршрутках. Цю суму в якості розрахунків і подали на затвердження.

Але, компенсацію з бюджету громади можуть отримати лише перевізники, визначені договором на конкурсних засадах. У них має бути виконано не менше 90% оборотних рейсів і обов’язково – останній рейс за погодженим графіком. Не можуть отримати компенсації і ті, хто має тимчасові договори, або ті – у кого термін дії договору з Управлінням завершився.

Очевидно, що фактичні суми компенсацій у таких випадках стають значно меншими.

Так, у 2022 році на компенсаційні виплати передбачено бюджетні асигнування в сумі 3 мільйони гривень. Але станом на 01.11.2022 року з міського бюджету перевізникам виплатили 463 992 гривень компенсаційних коштів. Це 10 автобусів, що працюють на маршрутах №43, №37 та №58.

У 2021 році реальна сума відшкодувань склала 1,4 млн гривень, а у 2020 – 494 тисячі (з урахуванням того, що на період червоної зони містом курсували лише тролейбуси).

Отож!

Цього року сума 72 мільйони майже на 7 мільйонів більша за минулорічну з цілком очевидних причин: зросла і вартість пального, а відтак – і вартість проїзду, і кількість пільговиків.

Але затвердження цифри в програмі не означає, що всю цю суму наступного року виплатять перевізникам.
До 2016 року компенсаційні виплати за пільговий проїзд здійснювались шляхом надання місцевим бюджетам субвенції з державного бюджету. Проте у 2016 році до Бюджетного кодексу України були внесені зміни. З того часу видатки на компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян покладено на місцеві бюджети.

А неналежна компенсація перевізникам витрат за перевезення пільгових категорій призведе до низки проблем, зокрема зниження погіршення стану транспортної системи.

Про це повідомляють у Рівненській міській раді.

Читайте також: На Рівненщині розпочали голосування за кращу книгу року