Російські спецслужби планують провокації на білоруських об’єктах критичної інфраструктури, зокрема на білоруській АЕС, що межує з Рівненщиною.

 Про це повідомили у Головному управлінні розвідки Міноборони України.

За даними розвідки, місце проведення імовірних «інцидентів» – території, що межують з кордонами країн ЄС та України, зокрема гродненської та брестської областей. Одна з головних цілей – білоруська атомна електростанція «Островець».

Розробкою та реалізацією “проєкту” займаються російські спецслужби. Натомість білоруський КДБ просто поставлений до відома, повідомили в ГУР.

“Відповідальними за теракти традиційно призначать громадян країн НАТО та України, які начебто будуть перевдягнені у білоруську військову форму”, — йдеться у повідомленні розвідки.

Наразі підрозділи білоруських КДБ, МВС та прикордонних військ вже приведені в стан підвищеної бойової готовності.

“На думку розробників “проєкту” все це має прискорити втягування білоруської армії у війну в Україні на боці окупантів. А також створити необхідну для Кремля суспільну думку в білоруському суспільстві”, — зазначили в розвідці.

Як нагадали у ГУР, АЕС «Островець» побудовано режимом лукашенка у 2020-му році за російським проєктом і на російські гроші. Міжнародні експерти відзначають, що будівництво відбулось з грубими порушеннями технологічних та екологічних норм. Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо безпеки на білоруській атомній електростанції «Островець» та висловив глибоке занепокоєння у зв’язку початком її комерційної експлуатації.

Одразу після запуску в роботу на станції відбулось кілька серйозних аварій, які супроводжувались вибухами обладнання.

Читайте також: Ситуація в енергетичній системі України може покращитись