ФОТО ІЛЮСТРАТИВНЕ
У зв’язку з ракетними атаками на енергетичну інфраструктуру Рівного, виникли пошкодження на підстанціях 330 кВ. Тож другу добу в громаді тривають відключення електропостачання.

 На найпоширеніші запитання, які виникають з цього приводу у жителів громади, відповідає міський голова Рівного Олександр Третяк:

Навіщо графіки, якщо їх фактично не дотримуються?
Для стабілізації енергосистеми енергетики застосовують планові відключення. Саме їх графіки, які формує Рівнеобленерго разом з Укренерго, і оприлюднюємо.
Проте є ще й аварійні відключення, передбачити які неможливо. На те вони й аварійні. Вони виникають, якщо є перенавантаження мережі. Оператор має зреагувати на таку ситуацію протягом 10-15 хвилин і зменшити навантаження в мережі так, щоб не відімкнулися лікарні, критична інфраструктура, військові об'єкти. Рішення про аварійне відлучення приймається тут і зараз залежно від споживання людей.

Чому у сусідньому будинку є світло, а у нас постійно вимикають?
Енергетики моніторять ситуацію з напругою і коли є проблеми - екстрено вимикають лінії. Не адреси, не міста чи мікрорайони, а саме ЛІНІЇ. І, повірте, то не диверсія. А реалії нашого часу! І щоразу, коли ми залишаємося вдома без світла, то краще дякуймо нашим захисникам за те, що ці незручності перечікуємо вдома!

Як довго триватимуть відновлення?
Зима буде важка, про це говорив іще кілька місяців тому. Ворог буде робити все щоб ми лишились без тепла, газу, води і щоб ми запанікували. Б'ють по тиловій інфраструктурі, щоб злякати. Адже якщо не витримає тил - то здасться і фронт.
Ворог розраховує, що ми тут зимою зламаємось. Недовіра, втома, нагнітання - це стає причиною поразок. Ворог це теж знає і б'є по цим точкам. Він розраховує, що ми тут зимою зламаємось.

На жаль, ремонти тривають довго, адже іноді саме виготовлення деталей може займати місяці. Тому готуйте себе до дискомфорту, бо відсутність світла кілька годин - ніщо в порівнянні з умовами на передовій. Розставляйте пріоритети правильно.

І енергетики, і комунальники, і рятувальники зараз роблять дива. Дякуйте їм, а не критикуйте. Вони працюють і ризикують життям заради нас. І щоразу, коли ми залишаємося вдома без світла, то краще дякуймо нашим захисникам за те, що ці незручності перечікуємо вдома!

Читайте також: Відомий графік обмеження електропостачання по місту Рівне