Фото ілюстративне
У Рівненській області зареєстровано 41845 осіб хворих на цукровий діабет, з них 460 - діти до 17 років.

Тим часом, кількість випадків і поширеність діабету зростають протягом останніх кількох десятиліть, а наслідки хвороби можуть дати серйозні ускладнення, попереджають у Міністерстві охорони здоров’я. 95% людей із цукровим діабетом мають діабет 2-го типу, який можна попередити у 80% випадків.

Як розпізнати діабет?

Діабет – хронічне захворювання викликане нестачею в організмі власного інсуліну: підшлункова залоза не виробляє цей гормон в достатній кількості або організм не може його ефективно використовувати.

Якими є ознаки захворювання?

Серед симптомів діабету:

надмірне сечовиділення;
спрага;
постійне відчуття голоду;
втрата ваги;
постійне відчуття втоми;
погіршення зору.

Діабет із часом призводить до серйозних пошкоджень серця, кровоносних судин, очей, нирок і нервів. Дорослі люди з діабетом мають ризик розвитку інфаркту та інсульту у 2-3 вищий за інших.

Загальний ризик смерті серед людей, хворих на діабет, як мінімум вдвічі більший за людей того ж віку, які не хворіють на діабет. 6,2% смертей у світі пов’язано з діабетом.

Зниження кровотоку через уражені судини в поєднанні з ураженням нервових закінчень значно підвищує ризик виникнення виразок на ногах, їхнього інфікування та пізніше – ампутації.

Ураження сітківки очей – діабетична ретинопатія виникає внаслідок ураження дрібних кровоносних судин та є причиною 1% випадків сліпоти.

Діабет є основною причиною ниркової недостатності.

Про це інформує пресслужба Рівненської ОВА.

Читайте також: За тиждень на Рівненщині зафіксовано 285 випадків захворюваності на коронавірус