Школярка з Радивилова зуміла зібрати кошти на тепловізор на передову. А ще дівчинка переказала 500 доларів на автомобіль для військових. Це їй вдалося, виготовляючи власноруч патріотичні прикраси.

Перші вироби школярка виставила на продаж у перший день літа. Тепер їй допомагає сім’я, друзі та вчителі. Дівчинка ж зупинятися на досягнутому не збирається.

Віталіні Горопасі нещодавно виповнилося 14.

Вона займається танцями, бере призові місця на олімпіадах із історії України та української мови, декламує вірші, нещодавно стала президенткою школи. А також вона є учасницею Школи «Агенти Змін». Це всеукраїнський освітній проект для підлітків, який заохочує до саморозвитку, відповідального громадянства, проактивної участі, волонтерства.

«Нам потрібно було розробити власний проєкт. Минулого року я думала, що він буде стосуватись екології. Але з лютого все змінилося. Я зрозуміла, що пов’яжу проєкт із ситуацією в Україні», - пояснила Віталіна.

Спочатку вона хотіла робити символічні шеврони-обереги для українських захисників. А потім зрозуміла, що підтримка має бути не лише моральною, але і матеріальною. Тож дівчинка вирішила виготовляти патріотичні прикраси, які людям хотілося б купити.

«Насправді до того часу я не вміла нічого робити ні з бісеру, ні зі стрічки, ні з мотузок. Але дечого мене навчила однокласниця, а ще я шукала різноманітні відеомайстер-класи у мережі. Тоді взялася до роботи», - згадує школярка.

Тепер серед асортименту її виробів – браслети на будь-який смак, віночки, заколки-бантики, чокери, гердани. Прикраси виконані в різних техніках, але всі вони патріотичні.

 

Віталіні допомагають їх робити вдома – до справи береться і брат, і мама. Долучаються й подруги. Дівчинка продає прикраси онлайн, а також на ярмарках, під час фестивалів та інших заходів. Часом їздить із крамом і в місто Броди.

А ось у Радивилові її патріотичні прикраси продають і деякі магазини.

Коли справа пішла, то до процесу доєднувалися й інші учні школи. Так, якось одна дівчинка також передала на продаж власноруч зроблені браслети. А дехто приносив бісер та інший матеріал для прикрас.

«Влітку, коли не було навчання, мені допомагали продавати вироби подруги. Зараз часу менше, практично, є лише субота і неділя. Тож патріотичні прикраси продаємо з мамою. Але і друзі, і вчителі підтримують, розпитують, як просувається проєкт, і, звісно, купують», - пояснює школярка.

Під час ярмарків і фестивалів вона зустрічала різних людей. Але їй чи не найбільше запам’яталося подружжя переселенців із Харкова. Це було під час фестивалю.

Погода зіпсувалася, тому майстри складали свої вироби. Серед них були і харків’яни. Вони тоді встигли купити у Віталіни браслети і гердану.

Загалом із початку проєкту дівчинці вдалося зібрати 900 доларів та тепловізор, який зараз вже на передовій, передати 500 доларів на автомобіль для військових і продовжувати рухатися в цьому напрямі далі – до перемоги.

На даний момент школярка зібрала ще 650 доларів на допомогу ЗСУ.

До слова, шеврони для захисників Віталіна також виготовила. І вони вже на передовій – оберігають тих, хто оберігає нас.

Про це інформує пресслужба Рівненської ОВА.

Читайте також: Кохання сильніше за війну: у Вараші одружилася пара переселенців