Фото: ілюстративне
3 листопада в Україні - День інженерних військ України, День ракетних військ і артилерії України. А у світі відзначають День, коли чоловіки готують обід, Лондонський день маку, Національний день домогосподарки в США, Національний день сендвіча в США, День матері в Східному Тиморі.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

В церкві 3 листопада вшановується пам’ять преподобного Іларіона Великого і Іларіона Псковоезерського. Іларіон Великий жив у III-IV ст. на території Палестини, а Іларіон Псковоезерський – неподалік від Чудського озера в XV столітті. Іларіон Великий спочатку навчався наук в Олександрії, а потім повернувся на батьківщину і вирішив піти до відлюдників, які проживали неподалік від Гази.

Саме Іларіона Великого вважають засновником перших монастирів в Палестині. Він активно займався проповідуванням, а в кінці свого життя вирішив відправитися в Єгипет, де і помер після того, як вклонився могилі Антонія Великого. Помер Іларіон на острові Кіпр, причому, передбачив свою смерть раніше.

Що стосується Іларіона Псковоезерського, то він був учнем преподобного Єфросіна Псковського і відомий як засновник Озерського Покровського монастиря на березі річки Жовчі, що впадає в Чудське озеро. Саме Іларіон став першим його настоятелем, а сама обитель згодом стала досить відомим релігійним центром. Причому, православ’я швидко поширювалося серед місцевих жителів, навіть незважаючи на близькість Лівонського ордену.

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА 3 ЛИСТОПАДА

Сьогодні, 3 листопада, День Ангела святкують: Іларіон, Олександр, Федір, Сергій, Олексій, Яків, Аркадій, Костянтин, Анатолій, Дем'ян, Георгій та Микола.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ В ЦЕЙ ДЕНЬ

В дорогу 3 листопада збиратися не можна – може трапитися нещастя.
Також не варто наражатися на небезпеку: не відвідуйте закинуті будівлі, не гуляйте ввечері наодинці, не конфліктуйте з незнайомцями тощо.
Сьогодні не рекомендують походи в ліс, адже це може закінчитися травмами або отруєнням.
Бажано нічого не піднімати з дороги, адже знайдена річ може принести нещастя.
Не говорити погані речі про людей.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ 3 ЛИСТОПАДА

З цього дня мороз посилюється.
Якщо сніг на Іларіона падає і не тане, то навесні буде багато пролісків.
Випало багато снігу – до хорошого урожаю хліба в наступному році.
Якщо дим з труби підіймається прямо, то погода налагодиться.
Якщо стоїть ясний сонячний день, скоро похолодає.
Вечір тихий і безхмарний – наступний день буде хорошим.
Якщо сонце червоного кольору, а на небі багато зірок, то погода буде сонячною та морозною.
Заєць-біляк змінив шубку – скоро настане зима.
Якщо сніг падає і щільно осідає на гілках, то снігопад затягнеться.
Якщо повітря тепле, то буде відлига.
Якщо серед ваших покійних родичів були самогубці або нехрещені діти, то розсипте на перехресті крихти або пшоно, щоб задобрити їх душі.