Фото: ілюстративне
У світі 21 жовтня відзначають ряд професійних і тематичних днів: Всесвітній день йододефіциту, Всесвітній день шампанського, День балаканини чи День базіки, День перерахунку гудзиків на одязі або День гудзика, Міжнародний день культури злагоди та миру, Міжнародний день Начос, День яблука в Сполученому Королівстві, Національний день гарбузового чізкейку в США, Національний день домашніх тварин для ветеранів в США, Національний день любові до дерев в Таїланді.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

Православна церква 21 жовтня вшановує пам’ять преподобного Трифона, архімандрита, і преподобної Пелагії Антіохійської. У народі день назвали Пелагея і Трифон. У цей час наближення зими ставало все більш відчутним. Люди активно готувалися до холодів.

Також 21 жовтня вшанують Святу Пелагію, яка раніше вела розпусний спосіб життя, будучи танцівницею і блудницею. Але одного разу в Антіохію з’їхалися священики з усієї Сирії, і один з єпископів щиро молився за Пелагею, що вразило її настільки, що вона вирішила прийняти християнство і згодом навіть стала черницею, оселившись в чоловічому монастирі. Про те, що серед них знаходиться жінка, ченці не знали до самої смерті Пелагеї.

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

21 жовтня День Ангела відзначають власники таких імен: Пелагея, Таїсія, Марія, Трифон, Надія, Урсула, Павло, Гіларій, Тетяна, Микола, Дмитро та Петро.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

Наші предки вірили, якщо: сьогодні хмари пливуть низько, тоді чекайте сильних морозів якнайшвидше;
На деревах не залишилось листя, отже зима буде теплою;
Сьогодні навкола сонця з’являється туманний ореол, то в найближчі дні буде суха і ясна погода;
Зірки 21 жовтня яскраво сяють — буде хороша погода, тьмяніють — до негоди.

ЩО СЬОГОДНІ НЕ МОЖНА РОБИТИ

У день Пелагеї та Трифона категорично забороняється розмовляти по пустощах, інакше в житті може виникнути низка неприємностей.

Також не можна байдикувати — Пелагея цінує тих, хто щодня виконує поставлені цілі.

21 жовтня не можна розповідати погані сни до самого заходу. За повір’ями, вони або збудуться, або іншим чином принесуть невдачі.