Синод Православної Церкви України дозволив святкувати Різдво 25 грудня. А не 7-го січня як було раніше. Обґрунтували своє рішення численними запитами та врахували дискусію, яка упродовж багатьох років точиться в Церкві та в суспільстві. Що думають про такі зміни рівняни і кажуть священники, з'ясовував Дмитро Тригубець.

Різдво - 25 грудня. Священний Синод ПЦУ дозволив відзначати свято за Григоріанським календарем. Передбачається, що кожна релігійна громада разом з настоятелем зможе приймати відповідне рішення самостійно.

Святкувати Різдво Христове за Юліанським календарем, тобто 7 січня вирішили наші предки ще у 16 столітті. Розповідає історик Микола Бендюк. Цікаво, що не останню роль у цьому питанні зіграв наш земляк, князь Острозький.

Оскільки рішення, щодо дня святкування Різдва - прийматиме кожна громада окрема: ми вирішили запитати, чи готові до такої ініціативи рівняни.

В опитуванні, яке ми провели у власному телеграм-каналі, 28% респондентів виступають проти ініціативи святкування Різдва 25 грудня. 53% підтримують рішення Синоду. Дев'ятнадцятьом відсоткам респондентів складно відповісти на питання. Священний Синод Православної Церкви України обгрунтував своє рішення - потребою у вивченні реальної церковної потреби в здійсненні календарних змін у даті відзначення Різдва, а також відповіддю на численні запити суспільства та дискусію, яка вже тривалий час точиться в Православній Церкві України.

 Читайте також: Мирогощанський іподром виставили на аукціон: старт – за тиждень