80 років тому, 14 жовтня в Україні була створена Українська Повстанська Армія. Це формування, яке боролось за самостійну соборну українську державу на українській землі. Головною схованкою повстанців були криївки. На території Західної України їх налічувалось біля 10 000. У бункерах переховувались не лише люди, а й коні. В одній з таких криївок на Рівненщині, в урочищі Гурби, на території чоловічого монастиря, побували наші журналісти.

Ігумен Лука показує вхід у справжню повстанську криївку. В урочищі Гурби вона була ретельно замаскована повстанцями на пагорбі. Нині її осучаснили і зробили два входи.

Криївку у Гурбах збудували в 2011 році. Однак з часом вона почала руйнуватись, перебувати у ній стало небезпечно, її закрили для відвідувачів. Аби відновити криївку, сховище віддали на баланс Здолбунівського краєзнавчого музею. Роботи почали навесні 2020 року, на них витратили близько мільйона гривень.

У криївку повернули майже всі автентичні предмети, які на час ремонту перебували у Здолбунівському музеї.

Щороку 14 жовтня, на Покрову, у день створення УПА, у храмі на Гурбах проходить богослужіння. Після цього, біля пантеону, де поховані рештки повстанців, монахи моляться за їх упокій. Нагадаємо, Гурби – це урочище, де у квітні 1944 року відбувся найбільший бій між бійцями УПА та військами НКВС. У протистоянні зійшлися 5 тисяч повстанців та 30 тисяч солдатів НКВС. Останні перемогли. Втім, повністю оточити та знищити "упівців" вони не змогли. 

Читайте також: Найдорожчі подарунки - від дітей: військовим у госпіталь передали вітання від рівненських школярів (ФОТО)