Від початку воєнного стану на території України гостро постало питання отримання соціальних допомог.

  Кабінет Міністрів України в даних умовах адаптував механізм отримання соціальних виплат по всій території України, в тому числі на тимчасово окупованій частині України та в регіонах ведення активних бойових дій.

Однією з таких допомог є державна допомога на дітей одиноким матерям, саме про неї сьогодні поговоримо детальніше.

Право на допомогу мають:

  • одинокі матері, одинокі усиновлювачі, якщо у свідоцтві про народження дитини (рішенні про усиновлення дитини) відсутній запис про батька (матір) або запис про батька (матір) проведено в установленому порядку державним органом реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері (батька, усиновлювача) дитини;
  • вдова та вдівець з дітьми, мати (батько) дітей у разі смерті одного з батьків, шлюб між якими було розірвано до дня смерті, які не одержують на них пенсію в разі втрати годувальника або соціальну пенсію.


Допомога на дітей одиноким матерям призначається на кожну дитину з місяця, в якому було подано заяву з усіма необхідними документами, та виплачується щомісяця по місяць досягнення дитиною 18-річного віку (якщо діти навчаються за денною формою у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, - до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років) включно.

Допомога на дітей одиноким матерям надається в розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців. Попередні шість місяців становлять два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням допомоги на дітей одиноким матерям.

Звертаємо увагу, що в умовах воєнного часу, в Україні, строк виплати державної соціальної допомоги, яку було призначено раніше, продовжується на період введення воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування і виплачується за повний місяць без звернення особи до компетентних органів. Виплата допомоги не зупиняється, навіть якщо отримувач пропустив строк її перегляду.

Після завершення воєнного стану громадяни мають оновити документи протягом місяця, щоб продовжити отримувати допомогу. Якщо люди не звернулися за допомогою протягом 60 календарних днів, кошти повернуться Мінсоцполітики.

Подати документи для отримання допомоги можна як за зареєстрованим, так і за фактичним місцем проживання.

Для подачі документів на отримання допомоги необхідно звернутись до Центру надання адміністративних послуг у місті Рівному, який знаходиться за адресою: місто Рівне, майдан Просвіти,2.

З переліком необхідних документів Ви можете ознайомитися на офіційному сайті ЦНАПу https://www.cnaprv.gov.ua/

Оскільки кожна ситуація є індивідуальною, отримати консультацію щодо адміністративної послуги «Призначення державної допомоги на дітей одиноким матерям» Ви можете за телефоном (0362) 40-00-43 або (097) 143-00-43.

За інформацією Рівненської міської ради.

Читайте також: Роботодавці на Рівненщині отримують компенсацію за працевлаштування ВПО