В Україні 18 вересня своє професійне свято відзначають лісники, лісоруби та інші спеціалісти, пов'язані з деревообробною промисловістю — з 1993 року в третю неділю вересня святкується День працівника лісу.

ЯКЕ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО 18 ВЕРЕСНЯ

Пророк Захарій і праведна Єлисавета - батьки Іоанна Хрестителя. Захарій був священиком, служив в храмі Єрусалиму. Пара вела благочестиве життя, весь свій час і сили присвячуючи Господу.

Святого Захарія прозвали пророком, тому що, коли Пресвята Богородиця на 40-й день принесла дитину, він побачив в ньому майбутнього Спасителя народу. Дружина його, Єлисавета, була близькою родичкою матері Діви Марії.

У ті часи, коли цар Ірод наказав вбивати немовлят у Віфлеємі, Єлисавета сховалася з Іоанном Предтечею в пустелі, де і померла. Замість них вбили Захарія.

Донині на честь пам'яті святих праведників відзначається народне свято 18 вересня - Кумохин день.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

Афанасій, Гліб, Давид, Денис, Єлизавета, Захар, Максим, Петро, Раїса.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

  • на ріпчастій цибулі тонка кожуха - зима буде теплою;
  • кози з пасовищ біжать додому - скоро зіпсується погода;
  • листя горобини стали жовтими - зима настане швидко і буде морозною.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ 18 ВЕРЕСНЯ:

Наші предки вважали, що в цей день обов'язково потрібно носити чистий або новий одяг. Не рекомендується пускати незнайомців в будинок і ділитися з кимось продуктами.

ЩО МОЖНА РОБИТИ 18 ВЕРЕСНЯ:

Сьогодні потрібно обмести будинок березовим віником. Наші пращури вважали, що такий обряд позбавляє приміщення від нечистої сили - Кумохи. Згідно з переказами, Кумоха - це злий дух, який живе в лісі, а 18 вересня виходить і нападає на жінок.

Листя берези мають цілющі властивості і допомагають позбутися від лихоманки, тому саме з них в'язали чудодійні віники.