В серпні поточного року в області зареєстрований летальний випадок від менінгококової інфекції. Померла півторарічна дитина, яка проживала в одній із громад Рівненського району.

Про це повідомляє Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб

 В ході епідрозслідування даного випадку, виявлено і бактеріологічно обстежено 13 осіб, які контактували з хворою дитиною. За результатами досліджень ще у чотирьох людей (трьох дітей та вагітної жінки) виділена Neisseria meningitidis. Всі контактні, у яких виділений збудник - скеровані до сімейних лікарів, де отримали необхідне лікування.

? Менінгококова інфекція – це важке інфекційне захворювання, яке викликається бактеріями – менінгококами.

Джерелом інфекції може бути як безпосередньо хворий, так і носій менінгокока. Носіїв менінгокока в сотні разів більше, ніж хворих. Передається ця інфекція повітряно-крапельним шляхом (при розмові, кашлі, чханні).

Прояви менінгококовї інфекції різноманітні та дуже схожі з симптомами ГРВІ. Це постійна закладеність носа, болі в горлі, підвищена температура. Але можуть бути і важкі форми – менінгококовий менінгіт, сепсис (менінгококцемія, яка за декілька годин може призвести до смерті), менінгококовий артрит, кон’юнктивіт, енцефаліт, неврит лицьового нерву.

Діти хворіють набагато частіше, ніж дорослі. Навіть при своєчасному лікуванні смертність від менінгіту висока. Ускладнення також можуть бути дуже серйозні: епілепсія, паралічі, глухота, розумова відсталість.

Завжди краще запобігти захворюванню, ніж його лікувати. Найкращий захист – це вакцинація від мінінгокока.

Для профілактики менінгококової інфекції використовуються вакцини:
“Менактра” та її аналог “Німенрикс” - це менінгококова кон'югована полісахаридна серогруп A, C, I, W-135 вакцина в комплексі з дифтерійним анатоксином дозволить уникнути гнійного менінгіту, сепсису, менінгоенцефаліту, поліорганної недостатності та інших тяжких уражень, викликаних менінгококом, і їх наслідків.

Ці дві вакцини є однаково ефективними проти штамів менінгококів A, C, W, Y. Проте їх схеми введення відрізняються для дітей раннього віку.

Якщо почати щепитися вакциною Менактра з 9-місячного віку – потрібно дві дози, а якщо з 2 років – достатньо однієї.
Якщо почати щепитися вакциною Німенрикс з 1,5-місячного віку – потрібно три дози, якщо з 6-місячного – дві дози, а якщо почати після 1 року – достатньо однієї.

Бексеро (Bexsero) – вакцина проти штаму B, Вакцина поки не зареєстрована в Україні, проте вона є доступною у країнах Європи.

Читайте також: У Рівному відкривають школи для очного навчання