Тилові області України мають подбати про додаткові місця та швидке розміщення внутрішньо переміщених осіб. На початку опалювального сезону очікується внутрішня міграція пів мільйона осіб. Зараз обласні військові адміністрації вже працюють над створенням умов в місцях компактного проживання переселенців.

Про це йшлося на селекторній нараді під керівництвом Віце-прем’єр-міністра України – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук.

Від Рівненщини участь у заході взяли заступниця голова ОДА Людмила Шатковська та директорка департаменту соціальної політики ОДА Роза Слободенюк.

Загалом на сьогодні в області на постійне проживання залишилися понад 49 тисяч переселенців. Водночас на Рівненщині продовжують роботу з житловим потенціалом області та облаштуванням нових приміщень.

Заступниця голови Рівненської ОДА Людмила Шатковська, в свою чергу, внесла пропозицію про відкриття для міжнародних благодійних організацій інформації щодо кошторисів на ремонти приміщень, де будуть поселені переселенці. Вона зауважила, що це значно прискорить надання необхідної допомоги. Таким чином на Рівненщині буде розконсервовано декілька будівель, які після поточного ремонту зможуть стати тимчасовим прихистком для переселенців.

Нагадаємо, Уряд вніс декілька змін у нормативні документи, які стосуються житла для внутрішньо переміщених осіб. Постанова вступає в силу з 1 жовтня 2022 року, а компенсація рахуватиметься з 1 вересня. Так, громадяни й організації, які приймають на тимчасове розміщення внутрішніх переселенців отримуватимуть подвоєну суму грошової компенсації: 900 гривень замість 450 гривень на місяць. Знімаються вікові обмеження. Розширюється перелік осіб, які зможуть отримати компенсацію – додали бізнес, релігійні організації, приватні підприємства. Зняли загрозу у частині призначення субсидії та пільг для осіб, які хочуть прихистити ВПО. Окрім того, нарахування компенсації відбуватиметься за платіжками, а не за чеками. 

Про це інформує Рівненська ОВА.

Читайте також: На Рівненщині виготовляють інноваційні портативні зарядні станції (ВІДЕО)