Паліїв сухостою прирівнюються до диверсантів. Спалювання сухої трави та чагарників під час воєнного стану може розцінюватися як акт диверсії. Зміни до Кримінального кодексу внесли ще весною. Втім, люди і далі продовжують ігнорувати закон. На Рівненщині вже 30 паліїв отримали штрафи. Люди не бояться адмінпротоколів і далі продовжують наносити шкоду екосистемі.

Паління трави - давня українська проблема. З року в рік у цей час Рівненщина у диму. Постійні підпали сухостою призводять до масштабних пожеж. У час війни проблема з паліями вийшла на новий рівень. Ще з початку війни людей просили не палити сухостій та все марно. Палії і надалі займаються шкідництвом. Проте тепер їх прирівнюють до диверсантів.

Паління сухостою несе у собі велику шкоду для екосистеми. На Рівненщині упродовж пожежно-небезпечного періоду зафіксовано 9 лісових пожеж та 181 випадок загоряння сухостою та сміття. Окрім шкоди рослинам та тваринам, підпали несуть велику небезпеку для здоров'я людини.

Муніципальна варта попереджає мешканців Рівного про небезпеку пожеж під час проведення пікніків на свіжому повітрі. Особливо увага до парків та скверів.

Нагадаємо, випалювання стерні, пасовищ - карається штрафом від 3 до 6 тисяч гривень для громадян, а для посадових осіб від 15 до 21 тисячі. Знищення або пошкодження вогнем лісових масивів, стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення караються штрафом від 91 тисячі до 153.

Читайте також: За минулу добу на Рівненщині рятувальники ліквідували 6 пожеж сухої трави