Фото: ілюстративне
Днями на Сарненщині затвердили перелік тергромад, у яких створять добровільні пожежні команди та підрозділи.

Реалізувати ініціативу планують до кінця 2023 року. Зосередити зусилля планують на розбудові добровільних пожежних команд у населених пунктах, до яких важко прибути.

Норматив прибуття рятувальників на ліквідацію пожеж до 20 хвилин у сільській місцевості та 10 у міській. Зважаючи на велику територію району та різну логістичну доступність до населених пунктів, рятувальники не завжди мають змогу доїхати вчасно, – зауважив начальник Сарненської РВА Олександр Кохан.

Зазвичай, у добровільних пожежних командах зареєстровані місцеві жителі, які добре знають територію і зможуть ефективно та швидко надавати допомогу в гасінні пожеж та інших надзвичайних ситуаціях.

За статистикою, більшість пожеж на території Рівненщини виникає саме у сільській місцевості. Щоби дістатися у віддалені населені пункти, найближчий пожежно-рятувальний підрозділ затрачає безцінний час, відлік якого у разі біди йде на секунди. Іноді рятувальникам доводиться долати до місця події 30 і більше кілометрів. У зв’язку з цим створення пожежних формувань в громадах є дуже актуальним. Під час воєнного стану це стало нагальним пріоритетом. У наших планах - створити ще 23 добровільні місцеві пожежні команди у громадах області, – зазначає начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль.

Загалом від початку адмінреформи на базі тергромад Рівненської області створили 83 підрозділи місцевої та добровільної пожежної охорони. Серед них – 68 місцевих пожежно-рятувальних підрозділів, 15 добровільних пожежних команд та 6 комбінованих пожежно-рятувальних підрозділів. Найбільше таких формувань створено в органах місцевого самоврядуванн - 76.

Також в області діють 3 сучасних Центри безпеки громадян.

Нагадаємо, за інформацією Головного управління ДСНС у Рівненській області, з початку року вогнеборці ліквідували 853 пожежі. Підрозділами ДСНС врятовано 48 осіб з яких 3 дітей. На пожежах загибло 12 людей, ще 10 отримали травми.

Читайте також: На Рівненщині оголосили конкурс щодо встановлення сонячних електростанцій: хто може подати заявку?