Фото: ілюстративне
8 вересня у світі відзначається Міжнародний день грамотності, Міжнародний день солідарності журналістів, Всесвітній день фізичної терапії, День вибачень, День медсестри відділень дитячої гематології та онкології, День хліба з фініками та горіхами в США, Національний день волонтера в Іспанії. Православна церква в цей день відзначає Різдво Пресвятої Богородиці.

ЯКЕ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО 8 ВЕРЕСНЯ

За релігійним календарем сьогодні, 8 вересня, християни західного обряду відзначають Різдво Пресвятої Богородиці.

Згідно з легендою, ця ікона була написана євангелістом Лукою на дошці від столу, за якою обідав Христос з матір'ю і праведним Йосипом. У 1131 році ікона була надіслана на Русь з Константинополя святому князю Мстиславу і була поставлена в дівочому монастирі Вишгорода - стародавнього удільного міста святої рівноапостольної великої княгині Ольги.

Син Юрія Долгорукого Святий Андрій Боголюбський в 1155 році приніс ікону у Володимир і помістив у спорудженому ним знаменитому Успенському соборі. З того часу ікона отримала іменування Володимирської.

У 1395 році ікону вперше принесли в Москву. Завдяки іконі неодноразово відбувалися різні чудеса.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

8 вересня день ангела відзначають власники таких імен: Наталія, Адріян, Віктор, Георгій (Юрій), Дмитро, Марія, Петро, Роман.

8 ВЕРЕСНЯ - НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

Грім гримить – до теплої осені.
Якщо на небі хмари рідкі, то буде холодно і ясно.
Якщо листя з берези та дуба не опало, то зима буде суворою.
Якщо ранок холодний, то зима буде морозною і ранньою.
Багато горобини – скоро настануть холоди.
Якщо багато опеньків в лісі, то "бабиного літа" не чекай.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ 8 ВЕРЕСНЯ:

Сьогодні в жодному разі не можна ходити босоніж по землі.
Заборонено переїдати цього четверга.
Жінкам не можна працювати, в тому числі займатися рукоділлям.
Членам сім'ї заборонялося лаятися, сваритися та лихословити - інакше можна було образити святих мучеників Наталію і Адріана та втратити їх заступництво.
Також побутувала ще одна заборона - в жодному разі не ходити босоніж по землі, бо якщо навіть злегка поранити ногу 8 вересня, довго доведеться її лікувати, а ще в цей день підвищувався ризик наскочити на змію біля води, укус якої вважався дуже небезпечним.
Також не давайте нікому робочі інструменти - віддасте здоров'я і щастя.