Фото ілюстративне
Сьогодні, 5 вересня, Всесвітній день туристичних журналів. Віряни вшановують пам'ять святого пророка Захарії, батька Івана Предтечі. До Нового року залишилося 117 днів.

ЯКЕ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО 5 ВЕРЕСНЯ

5 вересня за новим церковним календарем (18 вересня за старим) - день пам'яті пророка Захарії та його дружини Єлисавети і благовірного князя Гліба.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олександр, Олексій, Опанас, Гліб, Давид, Єлизавета, Юхим, Захар, Іраїда, Максим, Раїса, Федір.

За старим стилем іменини святкують Єлизавета, Єфрем, Іван, Павло, Федір, Микола.

5 ВЕРЕСНЯ - НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

За прикметами дня судять, якою буде погода, а також осінь і зима:

  • хмари на світанку червоні - чекай негоди;
  • на горобині багато ягід - до дощової осені.
  • листя на горобині пожовкло - зима буде ранньою;
  • хмари пливуть низько - буде дощ;
  • жаб не видно і не чути - перед негодою.

У народі 5 вересня — свято Захарій і Єлисавета. За старих часів вважали, що цього дня пишеться доля людини, враховуються всі погані та хороші вчинки.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ 5 ВЕРЕСНЯ:

5 вересня, як і в інший день, Церква не схвалює і виступає проти сварок, лихослів'я, помсти, пліток і наклепу, а також осуду, заздрощів, жадібності та відчаю. Не можна відмовляти тим, хто просить про допомогу.

За народними прикметами вважається, що сьогодні не можна давати порожні обіцянки і не слід носити брудний або рваний одяг - ризикуєте притягти до себе хвороби. Важливо в цей день стежити за своїми словами - у жодному разі не можна бажати зла або проклинати, інакше все сказане повернеться.