Сьогодні, 25 серпня, у світі відзначають День примирливого поцілунку, День народження операційної системи Linux, День народження бляшанки, День проголошення Незалежності Східної Республіки Уругвай. А православна церква вшановує пам'ять святих мучеників Аникіти і Фотія.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

25 серпня православні віряни вшановують пам’ять мученика Аникити та мученика Фотія, які приходилися один одному ріднею – дядьком та племінником.

Аникита, займаючи високу посаду сановника на воїнській службі, викрив імператора Діоклетіана. Останній поставив на площі міста різні знаряддя для тортур, залякування та страти християн. Розгніваний імператор наказав схопити та мучити Аникиту. Багато тортур випало на його долю: фізичні муки, зустріч з хижими звірами, колесування, паління вогнем тощо. Кожен раз святий залишався неушкодженим, його кати падали непритомні, а одного разу стався сильний землетрус, який поховав під міською стіною багато язичників.

Племінник Фотій завжди підтримував дядька. Одного разу він сказав Діоклетіану, що його боги – ніщо. За це його разом з Аникитою кинули до темниці. Через декілька днів цар благав мучеників відректися від своєї віри, заради обіцяного багатства, але й це не змінило думки святих. Через відмову Аникиту та Фотія продовжили мучити, прив’язували до коней, закривали у розжареній лазні. Останнім випробуванням стала величезна піч, у яку ввійшли не тільки Аникита та Фотій, а ще й безліч християн, яких надихнули вчинки та стійка віра мучеників. Всі вони загинули молячись Творцю, тіла дядька та племінника у вогнищі не постраждали, навіть волосся залишилося незайманим. Багато язичників, побачивши це диво, прийшли до Христа.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

25 серпня День Ангела відзначають власники таких імен: Антон, Аркадій, Василь, В'ячеслав, Герман, Дмитро, Іван, Ілля, Леонід, Матвій, Микола, Михайло, Олександр, Олексій, Петро, Сава, Сергій, Симон, Степан, Теодор, Федір, Юхим, Яків, Ян. Жінки день ангела сьогодні не святкують.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

Іній вранці – буде добрий врожай озимих наступного року.
Дощитиме – бабине літо буде коротким.
Тепла і ясна погода – до врожаю білих грибів у лісах.
Молодий місяць на небі – до поривчастого вітру.
Кішка довго миється – до тепла.
Жаби голосно квакають – до дощу.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ СЬОГОДНІ

Не можна сваритися, адже весь негатив у цей день пошириться на весь рік. Оминайте конфліктів та вияснення стосунків.
Не намагайтеся планувати важливі справи. Краще дочекайтеся початку наступного тижня і вже тоді розбирайтеся з усіма робочими моментами.
Якщо ви сповідуєте християнство, то не пропускайте відвідування церкви. Потрібно обов’язково піти на службу.