Фото ілюстративне
Стресові ситуації не впливають на вироблення молока. Його якість не змінюється через почуття тривоги, паніки чи стресу. Годування грудьми навпаки допоможе зменшити тривогу як матері, так і дитини.

Пам’ятайте: у тривожних ситуаціях материнське молоко є доступною та найбезпечнішою їжею для немовлят. Жіноче молоко завжди свіже і не може зіпсуватися в грудях. А ваші емоції не можуть змінити його склад.

Однак через стрес знижується рівень окситоцину – гормону, який стимулює виштовхування молока назовні, що сповільнює його потік.

Якщо вам здається, що молока стало менше – ні в якому разі не починайте давати дитині суміші, коров’яче чи козяче молоко чи прикорм, якщо ви не робили цього раніше.

Продовжуйте прикладати дитину до грудей. Можливо, вам знадобиться робить це частіше. Якщо дитина плаче, не заспокоюється від смоктання – візьміть її вертикально, трохи заколихайте, заспокойте та знов давайте смоктати груди, навіть якщо вам здається, що там недостатньо молока. Це допоможе відновити звичний потік молока.

Близьким, хто є поруч з матір’ю, потрібно попіклуватися про місце, де вона годує дитину, щоб жінка відчувала себе в безпеці. Від цього залежить, як добре буде виділятися молоко з грудей. Місце має бути теплим, відокремленим від сторонніх поглядів, жінка має зручно розташуватися в ньому. Запропонуйте матері чогось випити.

Читайте також: Як повернутися до роботи та продовжити годувати дитину грудним молоком