Вже є понад 5 тисяч вільних поселень, водночас необхідно облаштувати ще більше 7,5 тисячі. Таке завдання область отримала від Уряду.

За динамікою розгортання нових поселень, Рівненщина - друга за рейтингом в Україні. Наша область повинна мати у запасі загалом більше 13 тисяч місць для ВПО. Дякую громадам, які докладають максимум зусиль для евакуації постраждалих. Як показує практика країн, які пережили військові конфлікти, найкраще люди інтегруються у приватний сектор, у місця некомпактного поселення. Тому зверніть увагу саме на сільську місцевість, - звернувся до керівників громад Віталій Коваль.

Як розповіла керівниця ГУ Національної соціальної сервісної служби у Рівненській області, з початку військової агресії рф Рівненщина прийняла більше 76 тисяч ВПО, з них залишилися майже 49 тисяч осіб. Найбільше проживає на території Рівненського району – більше 60%. Водночас найкращий досвід розселення - на Дубенщині, де людей розмістили переважно у приватному секторі.

За результатом селекторної наради, кожній громаді доведено план щодо облаштування додаткових поселень. Найбільше таких місць мають передбачити ті населені пункти, де до цього часу перебуває найменше ВПО. Разом із тим перший заступник голови ОДА Сергій Подолін звернув увагу на необхідність звільнення навчальних закладів, де з 1 вересня розпочнеться освітній процес.

Директорка Департамент соціальної політики Рівненської ОДА Роза Слободенюк наголосила на важливості формування переліку необхідних речей для облаштування місць проживання ВПО. Цей список скеровуватимуть для благодійних, громадських та міжнародних організацій.

Нагадаємо, мешканці Півдня та Сходу постійно перебувають у небезпеці. Проведення опалювального сезону в регіонах через зруйновану критичну інфраструктуру вкрай ускладнене. Найкращий вихід – своєчасна евакуація.

Читайте також: Мультидисциплінарні мобільні команди допомогли понад 16 тисячам жителям Рівненщини