УРівненській ОВА провели круглий стіл для агровиробників і фермерів області, аби ознайомити із особливостями Державного аграрного реєстру та можливої їх участі в державних програмах підтримки у цьому році.

Нагадаємо, Державний аграрний реєстр (ДАР) - це цифровий хаб для прямої та єдиної взаємодії держави й агровиробників.

У ДАР аграрії можуть у режимі реального часу отримати доступ до інформації про наявні програми державної підтримки та подати заявку на них онлайн з дому чи офісу. Під час реєстрації можна перевірити в особистому електронному кабінеті дані про свою діяльність, земельні ділянки, тварин тощо. Щоб зареєструватися, потрібен лише електронний підпис.

Директорка департаменту агропромислового розвитку ОДА Надія Переходько повідомила, що агровиробники, які зареєстровані в ДАР уже в поточному році, зможуть подати заявку на отримання державних субсидій, цільових і субсидованих кредитних програм, а також позик і технічної допомоги від ЄС та інших міжнародних донорів.

За інформацією Мінагрополітики, уже найближчим часом у ДАР з’являться перші програми допомоги дрібним фермерам, які вирощують сільськогосподарські культури або утримують більше 3-ох корів.

Зареєструватися в ДАР можна за посиланням: www.dar.gov.ua.

Також учасників круглого столу ознайомили з проєктом постанови КМУ «Про затвердження порядку використання коштів, передбачених в державному бюджеті на підтримку фермерських господарств та інших виробників сільськогосподарської продукції» (http://surl.li/cruwm), яким планується надання бюджетних коштів:

- на один гектар земель сільськогосподарського призначення – у розмірі 3100 гривень, але не більше 372 000 гривень для одного отримувача;

- на кожну корову, яка перебуває у власності отримувача, ідентифікована та зареєстрована відповідно до законодавства станом на дату подання заявки – у розмірі 5300 гривень, але не більше 530 000 гривень для одного отримувача.

Спікери звернули увагу суб’єктів господарювання, що відповідно до Проєкту отримувач повинен мати у власності та/або користуванні від одного до ста двадцяти гектарів земель сільськогосподарського призначення або мати у власності від трьох до ста корів, ідентифікованих та зареєстрованих відповідно до законодавства.

Про це інформує пресслужба Рівненської ОВА.