Фото: ілюстративне
У світі в цей день відзначають Всесвітній день шульги, День міста Ялта, День фізкультурника, День зустрічей, День шуму в мушлі. Православна церква сьогодні, 13 серпня, вшановує пам'ять Євдокима Каппадокіяніна, який є особливим покровителем, молитовником перед Богом сімейного вогнища.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

За народним календарем сьогодні день Євдокима. Зазвичай цей день використовували для приготування пісних страв. Також в день Євдокима треба було подякувати борону за службу. 

Євдоким жив у IX столітті у Каппадокії при імператорі Феофілі і був праведником: дав обітницю цнотливості і безшлюбності, навіть не дивився у бік жінок. За цнотливе життя імператор дарував йому пост правителя Харсіанської області. У 33 роки Євдоким помер. Більше ніж через рік мати повернулася до місця його поховання, щоб уклонитися могилі сина. Коли труну на її прохання відкрили, виявилося, що тіла святого не торкнулося тління.

Також 13 серпня православні християни проводять заговини перед початком Успенського посту.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

13 серпня день ангела відзначають власники таких імен: Веніамін, Іван, Сергій, Юрій?, Євдоким, Антон, Арсеній, Вольдемар, Георгій, Василь, Денис, Степан, Єлизавета, Анна, Костянтин, Іван, Микола, Максим, Сергій.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

Вітер на Євдокима – до сніжної зими;
13 серпня обов'язково треба працювати в полі, тоді вся робота буде даватися легко;
Туман над лісом густий – час збирати гриби;
Павутина полетіла - сонячна погода протримається ще довго;
Бджоли сидять у доказах - до негоди.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ СЬОГОДНІ

Варто утриматися від веселощів і розваг;
Не рекомендується їсти жирну їжу;
Категорично заборонено 13 серпня відмовляти у допомозі.