Горіхи, родзинки, курага, чорнослив, сушені яблука, мед, яблуневе пюре. Сюди можна додавати арахіс, сушені вишні, соняшникове чи гарбузове насіння. Усю цю смакоту змішують у правильній пропорції, подрібнюють і запікають. Такі енергетичні батончики власноруч виготовляють працівниці Острозької центральної районної бібліотеки та їхні родини (бо процес приготування доволі тривалий, тож роботи вистачає всім).

Волонтерки пояснюють, перепробували різноманітні рецепти, які передбачали і охолоджування, і висушування. Однак зупинилися саме на випіканні – такі батончики зберігаються найдовше. А ще вони дуже поживні. Два такі смаколики із чашкою чаю – і голод втамований надовго, кажуть захисники, які зараз на передовій. Крім того, ці вітамінні снеки корисні. Від них навіть рани загоюються швидше, переконують воїни.

Як тільки почалася війна, ми допомагали у волонтерському центрі. Люди пекли здобу, готували обіди, шили, розподіляли допомогу. А потім я почула, що нашим воїнам на передовій потрібні енергетичні батончики. Це ситні, невеликі, легенькі перекуси, які поміщаються в кишеню, і які виручають у різних ситуаціях. І ми з колегами вирішили за це взятися, - розповідає в.о. директора Острозької центральної публічної бібліотеки Ірина Федорчук. – Ми шукали, експериментували і добирали оптимальну рецептуру. А тоді взялися за виготовлення усім колективом.

У процесі задіяні всі – хтось лущить горіхи, хтось формує батончики, хтось випікає в домашній духовці, хтось запаковує, хтось фасує. Для батончиків роблять спеціальні етикетки, де, зокрема, зазначають вміст. А вже у коробки, наповнені снеками, вкладають листи, дитячі малюнки, а ще побажання від волонтерів на зразок «До зустрічі в Острозі», «Чекаємо в бібліотеці». Працівники книгозбірні переконують, будуть раді бачити всіх захисників, які куштували їхні енергетичні батончики. Тим більше, що Острог – цікаве містечко, де є на що подивитися.

Коли ми тільки починали виготовлення батончиків, то продукти закуповували самостійно. А пізніше, коли були готові перші партії, нам почали допомагати волонтерські центри. Потім підключилися і місцеві мешканці. Хтось приносив горіхи, хтось –сушені яблука. Хтось – мед. До речі, в Острозі є пасічники, які дуже активно відгукнулися на нашу ініціативу, - пояснює Ірина Федорчук.

Тим часом були і дуже зворушливі випадки, коли пенсіонерка приносила ледь не останні гроші, щоб купити родзинок хлопцям, які боронять Україну. Коли чоловік, тільки отримавши аванс, йде до волонтерів і запитує, що потрібно придбати.

Мене такі моменти розчулюють. Адже коли люди віддають останні гроші на правду, то все в нас буде добре, - ділиться пані Ірина. – А ще це мотивує. Приємно відчувати, що на перемогу працюємо всі разом, що заради цього всі готові ділитися тим, що мають.

Також бібліотекарям-волонтерам допомагала переселенка з Києва. Вона взяла рецепт, самостійно купували продукти, урізноманітнювала основний склад сушеними ягодами і випікала батончики.

А її син-другокласник, коли приходив у книгозбірню, то майже щоразу приносив квіти. «Щоб у жінок в бібліотеці був гарний настрій», - пояснював хлопчик. Зараз він разом із мамою вже повернулися додому. Тим часом у бібліотеці про них говорять із теплотою.

Ми продовжуємо виготовляти енергетичні батончики, бо це те, що потрібно нашим захисникам, - розповідає пані Ірина. - І, звичайно, ми дуже вдячні всім, хто допомагає продуктами. Адже і сухофрукти, і інші інгредієнти – недешеві. Натомість українських воїнів такі перекуси виручають

Читайте також: .На Рівненщині під час благодійного ярмарку зібрали 57 тисяч гривень