У старому приміщенні провели ремонт. Облаштували кімнати, санвузли, кухню та відпочинкову зону. Купили меблі та увесь необхідний інвентар. Заклад може прийняти 40 тимчасово переміщених осіб. Перші переселенці вже облаштувались на новому місці. Як живуть, дивіться далі у сюжеті.

Біля колишньої школи у селі Заріцьк, Рівненського району - кипить робота. Добігає кінця переоблаштування приміщення.

Анастасія Ярошенко одна з перших мешканок колишньої школи. Обживається на новому місці. Переїхала на Рівненщину з міста Токмак, Запорізької області.

Жінка переїхала з двома синами, 10 та 13 років. Планує влаштувати дітей у школу, шукає роботу і для себе. У рідному місті мала власний магазин. Залишати його і власний будинок було змушені, через вторгнення росії.

Майже два місяці волонтери та мешканці громади працювали над перевтіленням колишньої школи під житло для переселенців. Деякі роботи починали з нуля. Зробили каналізацію, провели воду, облаштували санвузли, кухню та пральню.

У колишніх класах тепер облаштовані кімнати. Замість парт - ліжка з усім необхідним.

У приміщенні майже всі ремонтні роботи виконані. Залишилось пофарбувати коридор. Загалом на перевтілення колишньої школи у житло для переселенців, витратили майже 2 мільйони гривень. Це благодійні пожертви та гранти.

У приміщенні можуть поселити 40 осіб. Наразі живуть вже 5 людей. Переселенців забезпечили необхідними продуктами на перший час, а також частково засіяли город. Проживання для людей тут безкоштовне. Частково доведеться доплачувати за комунальні послуги. Вже готують будівлю до опалювального сезону і зіштовхнулись із проблемою.

А ще бідкаються через слабенький інтернет у закладі і поганий доїзд до колишньої школи. Сподіваються дані проблеми допоможуть вирішити на рівні області, адже попит на заселення великий. Тим часом Анастасія продовжує облаштовувати побут на новому місці і про повернення додому ще не думає.

Місцеві теж будують плани на майбутнє. Кажуть, по закінченню війни, коли потреба у житлі для переселенців зникне - у даній школі створять молодіжний або реабілітаційний центр для військових. 

Читайте також: На Рівненщині фахівці релокованого Луганського онкодиспансеру вже лікують пацієнтів