Рада національної безпеки і оборони України виявила мобільні застосунки, за допомогою яких ворог досліджує місцевість на території України з метою подальшого нанесення ракетних ударів по об’єктах.

 Про це попереджають в поліції охорони Рівненщини.

Алгоритм роботи мобільних додатків «Aglet» та «Premise» полягає у виконанні завдань в ігровій формі. Основна їх мета – фотофіксація місцевості з точною геопозицією в режимі реального часу.

У застосунку «Premise» гравцям пропонується також досліджувати соціально-економічну ситуацію в регіоні, на кшталт: вартість продуктів харчування, оцінка дій влади та інші. Стимулом для користувача щодо виконання окреслених завдань та внесення даних є фінансова винагорода у криптовалюті.

Ці програмні продукти використовуються кіберрозвідкою країни-агресора для отримання детальної інформації щодо місць розташування об’єктів критичної інфраструктури України.

«Варто зазначити, що даними застосунками можуть користуватися неповнолітні, навіть не усвідомлюючи яку шкоду своїми діями вони можуть спричинити. Закликаємо всіх громадян: в умовах воєнного часу слідкуйте за ресурсами, якими користуєтесь ви та ваші діти! Не допустіть, щоб ваші дії стали причиною нанесення ракетних ударів по об’єктах інфраструктури населених пунктів, у яких ви живете. Не ставайте співучасником злочинів рф», — йдеться у дописі поліції.

Читайте також:
У Рівному за день надійшло два виклики про підозрілі предмети