Рівненська обласна бібліотека запрошує всіх рівнян та тих, для кого під час війни Рівненщина стала домівкою на недільні пішохідні тематичні екскурсії: вул. Михайла Драгоманова та вул. Юліуша Словацького!

Екскурсії відбудуться 31 липня о 13:00.

Місце збору групи - Рівненська обласна бібліотека (біля фонтану) за адресою вул. Короленка, 6.

Тел. для довідок: 63-33-39, +38 067 360 7427.

Екскурсія безплатна та без реєстрації.

Під час подорожі ви дізнаєтеся, що вулиця Драгоманова - одна з найстаріших вулиць Рівного. Частина її пролягає на місті колишнього палацово-паркового ансамблю володарів міста князів Любомирських та висадженого їм на втіху тополевого саду.

За свою історію вулиця була Гімназійною, Директорською, Сенаторською, Пироговською, Бандурського. Під час окупації – Шлосштрассе (Замкова), а у післявоєнний період носила ім’я Калініна. Сучасну назву отримала в 1991 році на честь українського громадського діяча, науковця, публіциста Михайла Драгоманова. Саме тут він зупинявся, гостюючи у Рівному в 70-х роках ХІХ століття.

По вулиці Драгоманова збереглися будинки колишньої чоловічої гімназії, Повітової каси хворих, Оранжереї князів Любомирських та військовий бункер Еріха Коха.

Вулиця Юліуша Словацького, яка отримала свій статус й ім'я уславленого польського поета, уродженця Волині. Екскурсійний маршрут присвячений вулиці зовсім непримітній, яка зберігла затишок і тишу в наш бурхливий час. І як не дивно - розташована вона в центрі міста.

Вулицю Словацького започаткував в кінці 19 століття провулок Бармацький, назву якому дала вулиця Бармацька (сучасна Міцкевича). І тільки в середині 30-х років 20 століття колишній провулок отримує статус вулиці.

Мешкали тут люди заможні, переважно урядові чиновники, міська інтелігенція. Серед них повітовий предводитель дворян Дмитро Федорович Андро, відомий лікар Микола Похоров, перша письменниця з Рівненщини, яка стала членом Спілки письменників України Ольга Ткачук.\

Про все це і багато нового і цікавого Ви зможете дізнатись відвідавши екскурсії. 

За інформацією Рівненської обласної бібліотеки.

Читайте також: Вулицю "Лермонтова" у Рівному перейменували на вулицю "Казимира Любомирського"