Як не стати жертвою злочину, де шукати захисту та як протистояти експлуатації розповідає начальник Управління міграційної поліції Рівненщини Ігор Крутій у Всесвітній день протидії торгівлі людьми.

Торгiвля людьми - одна з найбiльш актуальних проблем сучасностi. Причиною цього, зазвичай, є вiдсутнiсть достовiрної інформацiї, можливостi працевлаштування та незнання своїх прав,- говорить він.

У зв’язку із воєнними діями, мільйони наших громадян вимушено покинули свої домівки. Значна кількість — безробітні. Люди, які шукають кращої долі, ризикують потрапити у трудове рабство. Тому сьогодні дуже важливо володіти інформацією про те, що за привабливими пропозиціями роботи за кордоном може вміло маскуватися різновид трудового рабства.

Станом на сьогодні до реєстру внутрішньопереміщених осіб внесено дані щодо 74801 особи, які прибули на Рівненщину. З них понад 50 тисяч залишилися тут проживати. Близько 630 осіб з інвалідністю, похилого віку розміщено у закладах соціального захисту населення.

На сьогодні, серед переселенців не було зафіксовано жодного факту торгівлі людьми, - зазначив керівник Управління міграційної поліції, - поліцейські на постійній основі проводять профілактичну та роз’яснювальну роботу, як не стати легкою здобиччю для торговців людьми та не потрапити у трудову кабалу.

Аби виявляти осіб, які вчиняють злочини у сфері торгівлі людьми, та осіб, які постраждали від таких протиправних дій, працівники підрозділів міграційної поліції спільно із представниками Департаменту соціального захисту населення Рівненської ОДА, ГО «Центр підтримки громадських ініціатив «Чайка» та іншими уповноваженими суб’єктами проводять брифінги, тренінги, науково-практичні конференції щодо обговорення вказаних питань.

Потому інформують населення про ризики торгівлі людьми, правила безпечного працевлаштування, контакти установ, що надають допомогу в Україні та за кордоном, форми торгівлі людьми та законодавство.

Крім того, працівники міграційної поліції, спільно із прикордонниками, розповсюджують листівки серед громадян біля прикордонних пунктів пропуску, на вокзалах, у місцях скупчення людей.

Профілактика та боротьба з торгівлею людьми — це одне із пріоритетних завдань працівників Управління міграційної поліції в Рівненській області, - зазначив Ігор Крутій.

Тож аби не стати жертвою торгівлі людьми наголосив громадянам: «Уникайте будь-яких сумнівних пропозицій щодо працевлаштування. Якщо вам відомі випадки порушення законодавства про протидію торгівлі людьми, або ж ви постраждали від таких протиправних дій, негайно повідомляйте до поліції за телефонами 102 або за телефоном державної гарячої лінії з питань протидії торгівлі людьми — 15-47». 

Читайте також: Цієї неділі у Рівному відбудеться забіг "Сильні духом"