Фото: ілюстративне
Восени минулого року на Рівненщині оголосили надзвичайну ситуацію регіонального рівня. Вперше за 6 років у дівчинки з Рівненського району виявили поліомієліт. Дитину паралізувало. Вона не мала жодного щеплення, в тому числі і від поліомієліту. На сьогодні на Рівненщині 2200 дітей не отримали першу дозу вакцини від поліомієліту. Так, зараз у області рівень вакцинації від поліомієліту дітей до одного року становить 48,9% при необхідних 95%. Відтак, це може призвести до чергового спалаху хвороби.

Поліомієліт неможливо вилікувати, але йому можна запобігти, зробивши щеплення. Найбільш вразливими до поліомієліту є діти до п'яти років, саме тому перше щеплення необхідно отримати у перші місяці життя.

Вірус поліомієліту небезпечний ще й тим, що у більшості випадків не має специфічних симптомів. Тому хвора дитина, яку не ізолюють, може ефективно і швидко заразити велику масу людей за короткий проміжок часу.

«Історія цієї дитини - це перший випадок поліо в Україні за останні 6 років. За умов низького рівня вакцинації навіть одна інфікована дитина може спричинити новий спалах і швидко заразити інших дітей” - розповідає головний санітарний лікар Рівненщини Роман Сафонов.

Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, заражені їжу та воду. Інкубаційний період після зараження людини поліовірусом триває від 4 до 35 днів, після чого може розвинутися поліомієліт.

Симптоми поліомієліту

У 70% випадків захворювання має безсимптомний перебіг. Заражена людина становить небезпеку для інших людей зі слабшим імунітетом.
У 25% випадків поліо має симптоми, що нагадують грип (гарячка, головний біль, нудота, біль у животі).
Рухові розлади: біль в уражених м’язах, повний параліч, що може розвинутися за кілька годин.
“Поліовірус поширюється непомітно і швидко через відсутність будь-яких ознак захворювання у більшості носіїв. Це створює загрозу невиліковного паралічу і смерті для величезної кількості невакцинованих дітей і навіть дорослих. Статистика така: у 70% дітей з вірусом поліомієліту хвороба може не проявлятися, у 25% можуть бути певні прояви, 1 з 200 хворих дітей матиме параліч.Тож, якщо ви у вашої дитини «тягне руку» або вона не встає на ніжку, негайно зверніться до вашого лікаря” - прокоментував Роман Сафонов.

Коли роблять щеплення від поліо?

Ліків проти поліомієліту не існує. Єдиним захистом від хвороби є вакцинація. В Україні вакцинація проти поліомієліту входить у перелік обов’язкових гарантованих державою щеплень. Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень дитина має отримати 6 доз вакцини від поліомієліту:

у 2 місяці: 1 доза
у 4 місяці: 2 доза
у 6 місяців: 3 доза
у 18 місяців: 4 доза
у 6 років: 5 доза
у 14 років: 6 доза

Якщо людина у дорослому віці немає щеплень від поліовірусу - необхідно їх зробити. Щоб отримати щеплення зверніться до свого сімейного лікаря чи педіатра.

Читайте також: На Рівненщині зафіксували випадок тропічної малярії (ВІДЕО)