За їх словами, ціна на деякі культури впала майже вдвічі: усе через повномаштабну війну та порушену логістику. Нині почали збирати та молотити ріпак. Як це відбувається, бачив Дмитро Тригубець.

Жнива на Рівненщині розпочалися. Для власника фермерського господарства Леонтія Гомеля перша культура на черзі - завжди ріпак. Збирає та обмолочує його власноруч - каже робить так ще з 14-го року.

Цьогоріч ріпаку засіяли 100 гектарів. Усього в обробітку у фермера їх понад 5 сотень. З-поміж усього іншого - далі збиратимуть ярий ячмінь та пшеницю. Фермер каже, із усіх корективів які внесла повномаштабна війна, певно найбільша проблема - це реалізація урожаю.

За словами аграрія, погода ріпаку не нашкодила. Засуха може вплинути хіба на ячмінь. Молотити тільки почали, але каже - урожай буде не гірший за минулорчіний.

Усього ріпаку на Рівненщині засіяли біля 27 тисяч гектарів. Загальна посівна площа сілськогосподарскіх культур- 622 тисячі. З них третина - під ранніми зерновими. Голова асоціації фермерів Рівненщини каже, цьогоріч дещо пожертвували площами для сої та кукурудзи. Прогнозує невелкі проблеми з ціною на овочі, зокрема цибулю. Однак, на його думку, усі проблеми вирішить експорт, здебільшого із сусідньої Польщі. Каже цьогріч, окремі культури показують непогану врожайність.

Ще однією особливість цьогорічного сезону - називають ринок агрохімії та добрив. Левову частину з них завозили до України з Білорусії, тепер фермери кажуть доводиться купляти полські аналоги.

Гірша ситуація на Півдні та Сході України, за словами Андрія Кузьмича, агресори крадуть укрожай, а той що не можуть забрати просто спалюють. Комбайни працюють просто під обстрілами, боротьба іде за кожен квадратний метр.

 Читайте також: Перший урок у школах присвятять темі безпеки