Сьогодні, 20 липня, Рівненську ОВА відвідала іноземна делегація Офісу ООН з координації гуманітарних питань.

Нарада проходила в онлайн та офлайн форматах. Серед присутніх - представники Рівненської ОДА, зокрема заступники голови Людмила Шатковська та Сергій Гемберг, благодійних фондів та громадських організацій.

Метою візиту стало обговорення актуальних питань, пов'язаних із війною в Україні, вимушеними переселенцями та гуманітарною допомогою.

«Із 24 лютого ми розпочали активно займатися гуманітарною допомогою – продуктами, засобами гігієни, речами першої необхідності. Розгорнули штаби та сортувальні пункти. Згодом додалися ще й потреби внутрішньо переміщених осіб. Наразі допомагаємо і в зоні бойових дій і на місцях. Хочу зазначити, що благодійники долучилися до ініціативи з першого дня і продовжують допомагати дотепер», - розповів Сергій Гемберг.

Під час наради обговорили також питання подальшої співпраці. Зокрема, буде оновлено список потреб, адже внутрішньо приміщені особи мігрують в межах області та країни, тому змінюються і пріоритети допомоги.

«На Рівненщині перебуває 50 660 зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб. Серед них 19 тисяч – діти, 9 тисяч – пенсіонери, 2,5 тисяч – інваліди, решта - інші категорії. Серед нагальних потреб – обігрівачі, побутова техніка, поточні ремонти у приміщеннях, в які будуть переселені люди з закладів освіти. Зазначу, що тих, хто планує залишитися, працевлаштовуємо. 10% ВПО вже мають роботу, а відповідно і дохід», - зауважила Людмила Шатковська.

Такі зустрічі будуть проводитися і надалі. Водночас фахівці розроблять дорожні карти різних напрямів співпраці з закордонними партнерами для консолідації зусиль.

Спеціалістка з координації Офісу ООН Анна Палонка зауважила, що загалом в Україні організація має 405 партнерів. На Рівненщині їх поки що 27, але працюють вони у 14 кластерах-напрямах.