Фото: з мережі інтернет
12 липня у світі відзначають Всесвітній День бортпровідника, День подяки коровам, День різнокольорових очей, День рибака, День фотографа, День паперового пакету, День нової розмови та День іграшки «Чарівний екран». За церковним календарем цього дня вшановують пам'ять святих первоверховних апостолів Петра та Павла. У народі цей день називали Петровим або Петра-Павла.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

12 липня в православній церкві відзначають християнське свято на честь святих апостолів Петра і Павла. Апостолам Петру і Павлу молилися за лікування різних хвороб (зокрема психічних). Також святого Павла рибаки вважали своїм покровителем. Однак на рибалку цього дня не вирушали, щоб самим не опинитися на гачку.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

День ангела 12 липня відзначають власники імен: Григорій, Іона, Неофіт, Павло, Парфеній, Петро, Семен, Фелікс, Вероніка та Катерина.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

Якщо на Петрів день ясно – рік буде хорошим.
Якщо дощ ллє, то ще сорок днів буде негода.
Якщо зозуля перестала кувати – зима буде ранньою.
З цього дня літо котиться зимі назустріч.
Білі хмари проти вітру піднімаються – до дощу, за вітром йдуть – до тепла.
Вранці випала роса – до сонячної погоди, нема роси – чекай опадів.

На Петрів день прийнято готувати випічку (зазвичай — у формі пончиків) з пшеничного борошна і творогу під назвою «мандрики». Нею пригощали гостей на святкових гуляннях на честь завершення Петрового посту і Дня Петра і Павла.
Дівчата вдосвіта вмивалися з трьох ключів — чистих джерел, щоб продовжити свою красу та молодість. Т
акож вважалося, що вода на Петрів день може працювати, як приворотне зілля, тому нею оббризкували чоловіка, що сподобалася, щоб той не зволікав з рішучими діями.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ СЬОГОДНІ

Не можна лаятися і бажати іншим зла, давати або позичати, ходити в ліс.
На Петрів день алкоголь під забороною.
Також не варто призначати вінчання на День Петра та Павла.
Заборонено на Петрів день займатися рукоділлям та роботою на городі чи полі.
Після сніданку, обіду або вечері не рекомендується прибирати їжу зі столу, вважається, що вона залишається для померлих родичів.