Непрохідні ліси - природні бар’єри для ворожої техніки. На Рівненщині не відкидають загрози зі сторони білорусі, проте здійснити вторгнення буде складно фізично.

Саме північні райони, які межують з білоруссю, – непрохідні ліси. Крім того, тут протікає 170 річок. Це природні бар’єри для ворожої техніки. А мости над ними можуть бути заблоковані.

Таку думку висловив начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль в інтерв'ю для видання Segodnya.ua.

«Пройти важкою технікою можна лише по визначених автомобільних дорогах. Їх небагато. Уявімо: є автомобільна дорога – 2 смуги всього, по ній рухається колона ворожих танків. З однієї сторони біля дороги – болото, з іншої – ліс. І ось на цій дорозі спрацьовують або міни, або артилерія, або партизанські загони – підбивають перший, другий і останній танк. Ворогам навіть немає як розвернутися. Тому такої багатогранності вибору для наступу, як на Херсонщині, Луганщині, Донеччині, де є степи, де є простори, у нас немає. Це дуже ускладнює завдання для ворогів», - зазначив Віталій Коваль.

До того ж, додав начальник ОВА, між днем початку війни і сьогоднішнім днем вже пройшло 4 місяці. Це 4 місяці підготовки – й інженерних споруд, й особового складу.

Система оборони області побудована з декількох елементів. ЗСУ і ТрО як окремий вид сухопутних військ – це основа. Окрім того, ДФТГ – це ті, хто також долучається до ЗСУ і в разі необхідності виконують бойові завдання. Плюс є силові структури: Нацполіція, СБУ й інші воєнізовані органи.

Також в області нарощують сили протиповітряної оборони на території області.

«Стосовно висадки десанту – будь-який десант має отримати підкріплення із землі. Думаю, що висадка десанту без підкріплення – це нонсенс. А підкріплення десанту не надійде, не встигне", - зазначає Віталій Коваль.

Водночас, в області продовжують посилювати систему цивільного захисту і її важливі елементи – об’єкти укриття.

Передовсім – укриття у лікарнях, щоб могли безперервно надавати допомогу там. Також додатково готують школи й інші навчальні заклади.

На випадок найгіршого сценарію в України вже накопичений досвід для евакуації цивільного населення.

«Тож ми переймали досвід областей, які вступили у воєнні дії. Зокрема, відвідав Чернігівську область. Тепер до плану евакуації, який у нас до цього був, долучені ще практичні рекомендації колег. Тому чітке розуміння є. Залежно від сценарних планів, які будуть розвиватися, будемо відповідно реагувати", - розповів начальник Рівненської ОВА. 

За інформацією Рівненської ОВА.