Вперше у Рівному провели тисячолітній поліський обряд "Водіння Куста". Традиційно дійство відбувається на свято Трійці у селі Сварицевичі, що на Дубровиччині. Цьогоріч його вперше організували у Рівному. Також обряд планують внести до списку ЮНЕСКО. Більше подробиць розкаже Яна Євтушок.

 

За пояс затикають гiлля дерев, лепеху, а на голову одягають пишний вінок, сплетений з кленового листя та квітiв. Таким чином вбирають найвродливішу дівчину для проведення обряду «Водіння Куста». На Рівненщині носіями такого звичаю є родина Чудіновичів. Вони вже десятки років передають обряд з покоління в покоління.

У Рівному кустовий гурт обійшов вулиці міста, співаючи величальні кустові пісні.

Кустянкою стала 12 річна Ірина. Каже, давно хотіла взяти участь в такому обряді.

Дійство приурочене до літнього сонцестояння. Головний святковий об'єкт – Куст. Це вбрана у гілля молода дівчина. Обряд проводять лише жінки та дівчата на 50-й день після Великодня на свято Трійці. Триває він три дні.

Зазвичай, обряд проводили в селі Сварицевичі, що на Дубровиччині. Цьогоріч, дійство відбувається в обласному центрі. Люди вірять, що завдяки цій традиції вдасться захистити нашу область від біди.

До слова, обряд “Водіння куста” включений до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України і є “претендентом” для включення до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Читайте також: Сьогодні у Рівному відтворили давній обряд водіння Куста (ФОТО)