Із 1 вересня 2022 року вчителі 5-х класів приймають естафету впровадження реформи НУШ. Навчання у 5 класі передбачає впровадження інноваційних підходів до структури та змісту навчання. Відтепер окрім предметів будуть ще й інтегровані курси, які обирає школа з урахуванням побажань учнів.

З наступного навчального року учні почнуть опановувати такі галузі: мовно-літературну, математичну, природничу, технологічну, інформатичну, соціальну і здоров’язбережувальну, громадянську та історичну, мистецьку, фізичної культури. Про це інформує Рівненська ОВА.

«Шість шкіл Рівненщини пілотували у 2021-2022 навчальному році Нову українську школу в 5-х класах. Це три заклади у Рівному та по одному в Дубному, Рокитному та Великій Омеляні. А вже з вересня ця реформа перестане асоціюватися лише з початковою освітою, бо «підросла» до 5 класу базової школи. У новому стандарті немає поділу на предмети, натомість є освітні галузі», - зазначає перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін.

Що чекає майбутніх п’ятикласників? На що варто звернути увагу батькам?

Про це розповіли керівники закладів освіти, в яких цьогоріч пілотувався новий стандарт.

«Оцінюватимуть п’ятикласників спочатку рівнево, а згодом 12-ти бальною шкалою. Підручники міститимуть електронні додатки, які полегшать доступність під час дистанційного навчання. Перелік предметів у розкладі, автори підручників та способи оцінювання школярів у школах будуть різнитися. Усе це відбуватиметься через автономію закладів освіти. Школи самостійно обиратимуть модельні програми, підручники з огляду на своє забезпечення», - розповіла заступниця директора з науково-методичної роботи Великоомелянського ліцею Алла Молчанець.

Загалом на Рівненщині апробацію цього нового стандарту вже пройшли 12 класів, у яких близько 360 дітей.
За інформацією управління Державної служби якості освіти у Рівненській області, у вчителів, які взяли участь в пілоті, вже спостерігається командна співпраця, вчителі-предметники із різних галузей об’єдналися заради спільних результатів.

«Для сучасних дітей під час навчання зараз важливо здобути не тільки знання, а й навички, вміння самостійно приймати рішення та навчатись упродовж життя. До чого готуватись батькам? Розуміти психологію сучасного підлітка: не примушувати, а мотивувати, не наказувати, а переконувати, не читати моралі, а на власному прикладі показувати важливість своїх цінностей. Спілкуйтесь, цікавтеся не тільки оцінками, а й емоційним станом дитини, підтримуйте і вірте в неї. Ми вже маємо перші результати виховання сучасного вільного покоління у початковій школі. Сподіваємось, що війна не завадить продовжити нам готувати наших учнів до швидкозмінного непередбачуваного майбутнього і в базовій середній школі», - директорка Рівненської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 18 Лариса Меркотан.

Як повідомляють у департаменті освіти і науки Рівненської ОДА, за новим державним стандартом базової середньої освіти навчатимуться понад 18 тисяч п'ятикласників області.

Читайте також: Скільки дітей знайшли прихисток у Рівненській області?