Цього дня святкують Міжнародний день батьків і День захисту дітей.

Який сьогодні день

1 червня - Всесвітній день батьків, День захисту дітей, Всесвітній день молока, День малювання, День рішучості, Міжнародний день сусідів.

Всесвітній день батьків

Організація Об'єднаних Націй 1 червня проголосила "Глобальним днем батьків" на знак вдячності за прихильність батьків до своїх дітей та щоб оцінити всіх батьків у всіх куточках світу за їх самовіддану відданість дітям та їхню жертву на все життя задля виховання цих відносин".

Всесвітній день батьків має фіксовану дату святкування в перший день літа – 1 червня.

День захисту дітей

Був заснований в листопаді 1949 у Парижі рішенням сесії Ради Міжнародної демократичної федерації жінок. Вперше "Міжнародний день захисту дітей" відзначався в 1950-му році в 51 країні світу. ООН підтримала цю ініціативу й оголосила захист прав, життя і здоров'я дітей одним з пріоритетних напрямів своєї діяльності.

Декларація прав дитини була ухвалена 20 листопада 1959 року і проголошувала рівні права дітей у сфері виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного і духовного розвитку незалежно від кольору шкіри, національної належності, громадського походження, майнового стану та іншого. Декларація закликає батьків, громадські організації, уряди визнати права дітей і сприяти їх здійсненню.

У цей день влаштовуються різні розважальні заходи для дітей. Серед їхнього числа: конкурси з подарунками, концерти, всілякі виставкові та пізнавальні заходи.

Всесвітній день молока

1 червня 2001 року Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO) встановила Всесвітній день молока. Його мета - визнати важливість молока як продукту харчування та відзначити значний внесок молочного сектору в економічний розвиток.

За даними FAO, молочні продукти споживають понад шести мільярдів людей у ??всьому світі. Найвищий рівень споживання молочних продуктів на душу населення у Фінляндії, а найнижчий –у Китаї.

Цього дня в десятках країн у всьому світі в цей день проводяться фестивалі молока – з дегустаціями, з концертами та з конкурсами.

Міжнародний день сусідів

Виник в Парижі в 2000 році і був підтриманий на міжнародному рівні людьми, житловими організаціями та асоціаціями. Автором ідеї щодо дня сусідів став француз А. Періфан. Він і зараз координує заходи, присвячені цьому святу, будучи головою Європейської федерації місцевого єднання.

Завданням цього свята - побутове єднання сусідів.

Яке православне (церковне) свято сьогодні

1 червня - День пам’яті священномученика Патрикія, єпископа Пруського.

Священномученик Патрикій Пруський

Святитель Патрикий, єпископ міста Прусси (в Віфінії), відкрито і сміливо проповідував вчення Христа Спасителя і викривав омани язичників. За це був узятий разом з трьома пресвітерами Акакием, Менандр і Полієн і приведений на допит, після якого всі вони були усічені мечем.

День ангела (іменини) сьогодні святкують: Анастасія, Роман, Олександр, Артем, Віталій, Назар, Анна.

Які народні прикмети і традиції сьогодні

Традиції:

  • У цей час було прийнято вимовляти різноманітні замовляння, які повинні були захистити поля від напастей - від негоди, від шкідників, від лихого ока і так далі.
  • Цього дня потрібно огірки сіяти – тоді вони густо вродять.

Прикмети:

  • Якщо людина народилася 1 червня, то вона буде любити дім і родину, відрізнятиметься консервативністю.
  • Прохолодна погода - прикмета до того, що ще 40 днів тепла не варто чекати.
  • Ворони сидять 1 червня, повернули дзьоби в один бік - прикмета того, що сильний вітер буде найближчим часом.
  • Якщо туманів побільшало, то варто очікувати великої кількості грибів;
  • Якщо на вулицях чимало ворон, то до посилення вітру.

Що не можна робити в цей день

  • Не можна лаятись, сваритись та бажати комусь зла;
  • Не можна ображати нікого, а також думати про негатив;
  • Не можна проводити масштабне прибирання.