Фото ілюстративне
На території Рокитнівської територіальної громади зареєстрований випадок захворювання на ботулізм. Захворів 31-річний житель громади.

При проведенні епідрозслідування, спеціалістами Рокитнівського відділення ДУ «Рівненський ОЦКПХ МОЗ України» було з’ясовано, що чоловік 19.05.2022 р. вживав м'ясну консерву домашнього приготування. На другий день після вживання консерви (20.05.2022 р.) були скарги на часткове порушення мови, утруднене ковтання. порушення зору. За медичною допомогою хворий звернувся 22.05.2022 р та відразу був госпіталізований в КНП “Рокитнівська БЛІЛ”.

Про це написали на Фейсбук-сторінці Рокитнівської селищної ради.

На сьогодні необхідна медична допомога надається в повному обсязі. Хворому введено ботулінічний антитоксин. Стан хворого середньої важкості.

Наполегливо рекомендують:

  • Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму: роздуті бляшанки; банки зі здутими кришками; банки, з яких щось витікає; банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
  • Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік, або термін зберігання яких сплив.
  • Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.
  • Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували належним чином.
  • Перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього приготування піддавайте їх термічній обробці, адже токсин ботулізму за температури 80°С руйнується через 5 - 25 хвилин, залежно від продукту, а за температури 100°С - у перші хвилини.

Читайте також: Допомагає пацієнтам з важкими ураженнями мозку: у лікарні Рівного з'явиться унікальний робот