«Курячий брід», косий, болгарський хрест, пряма гладь, верхоплут, «козлик», вирізування, ретязь, набирування, зубцювання - це техніки поліської вишивки. Загалом їх налічують близько 20, а по всій Україні - більше сотні.

Про це розповідає рівненська вишивальниця Юлія Гончарова, яка понад 20 років займається цим мистецтвом. Свої роботи вона демонструвала на ярмарку, який проходив у КЗ "Рівненський обласний центр народної творчості" РОР .

«Найбільше я полюбляю вишивати білим по білому, а також наші поліські орнаменти. За основу беру старовинні візерунки та додаю до них сучасності. Робота над виробом може тривати від 1,5 до 6 місяців», - зазначає майстриня.

Пані Юлія також показала вироби із власної колекції, ткані костюми та вінтажні сторічні сорочки.

Вишивальниця розповіла, що навчила її цьому ремеслу колега Орися Іванівна. На сьогодні, майстриня є авторкою майже сотні сорочок, суконь та 20 рушників. Працює з 20 техніками.

«Сорочка не тільки вишивається, а вирізується. Подивишся на візерунок - а там ніби звичайний хрестик, але насправді він виконаний двома різними способами. В одному виробі, зазвичай, присутні 2-3 техніки, а то й більше. Кожен малюнок - це символ, закодована чеснота людини. Кожна квітка, листочок, прямокутничок має своє значення та побажання», - підсумовує вишивальниця.

Читайте також: Майстриня з Сарненщини осучаснює старовинну вишивку (ФОТО)