У середньому за квартал на Рівненщині реєструють до 20 тисяч випадків захворювань на цукровий діабет ІІ типу.

Про це інформують на сторінці Департаменту цивільного захисту та охорони здоров'я Рівненської ОДА у фейсбуці.

Загалом під час зустрічі та презентації кампанії «Мисливці за діабетом», яка відбулася у Рівному, 129 осіб протестували на вміст глюкози у крові. З них 10 мали підвищений цукор, а одна людина мала показник 22,5, що в 2,5 рази перевищує норму глюкози після їжі.

Внутрішньо переміщені особи та журналісти мали змогу перевірити свій рівень глюкози у крові. Це зумовлено тим, що на фоні хронічних стресів, спричинених війною, значно зростають ризики виникнення цукрового діабету 2 типу.

«У середньому за квартал ми реєструємо до 20 тис. випадків захворювань. У 2020 році було виявлено 41 тисячу випадків цукрового діабету, 2021 – 51 тисячу. Ми бачимо, що навіть не у воєнний час ріст захворювання спостерігається. Зараз ми прогнозуємо ріст захворювання. Адже ще багато залежить від діагностичних можливостей, від доступності до медичної послуги. Якщо цього не буде, говорити, що захворювання на цукровий діабет знизилось – недоречно», – зазначила начальниця управління медичної допомоги Департаменту цивільного захисту та охорони здоров'я населення РОДА Олена Гандзюк.

Регіональна координаторка проєкту «Діємо для здоров’я» у Рівненська області Наталія Фесовець розповіла про розгалужену інформаційну кампанію.

  • У червні працюватимуть медичні мобільні бригади, що доїжджатимуть до віддалених сіл та проводитимуть обстеження жителів.
  • В одному з рівненських гуртожитків, де проживають внутрішньо переміщені особи, теж відбулось тестування на цукровий діабет 2-го типу.

Читайте також: На Рівненщині за тиждень на коронавірус захворіло 25 людей