Фото ілюстративне
14 травня - День народження "вазеліну", День фрілансера, День кумедних нісенітниць, День великого бодуна.

День народження "Вазеліну"

14 травня 1878 року була запатентована назва "Вазелін". У 1859 році його винайшов англійський хімік Роберт Чезбро. Спочатку автор винаходу назвав новий продукт нафтовим желе. Однак така назва не привернула покупців. Тоді Роберт вирішив назвати свій винахід "вазеліном", склавши найменування з двох слів: німецького "wasser" - вода і грецького "elaion" - оливкова олія. У 1872 році він отримав патент США на виробництво продукту, а в 1878 році запатентував вазелін як торгову марку.

Зараз торгова марка "Вазелін" належить компанії Unilever, яка випускає під цим брендом цілий ряд інших засобів по догляду за шкірою.

Яке православне (церковне) свято сьогодні

14 травня - преподобного Пафнутія Боровського; пророка Єремії; ікони Божої Матері "Несподівана Радість".

Преподобний Пафнутій Боровський

Преподобний народився 1394 року і під час хрещення був названий Парфенієм. В 20 років Парфеній залишив рідну домівку і в 1414 році прийняв постриг з ім'ям Пафнутій в Покровському монастирі. Коли помер настоятель монастиря, братія обрала його ігуменом.

30 років провів преподобний в Покровській обителі, де був і настоятелем, і старцем-духівником. На 51-му році життя він тяжко захворів, залишив ігуменство і прийняв велику схиму. Після одужання в день святого великомученика Георгія Побідоносця, 23 квітня 1444 року, пішов з монастиря й оселився з самотнім ченцем на лівому березі річки Протви.

Незабаром на нове місце до нього стала збиратися братія. Число ченців швидко зростало. Був побудований новий кам'яний храм, замість колишнього дерев'яного, в честь Різдва Пресвятої Богородиці.

За тиждень до смерті преподобний передбачив свою кончину. Виконавши останню молитву і благословив братію, він відійшов до Бога 1 травня 1477 року. Преподобний Пафнутій був послідовником Преподобного Сергія, ігумена Радонезького.

Пророк Єремія

До пророчого служіння Господь покликав Єремію, коли йому було 15 років. Юнак спершу відмовлявся від своєї місії, кажучи, що він надто молодий, що не вміє красномовно говорити, але Господь пообіцяв завжди бути з ним. З того часу Єремія 23 роки пророкував. Він написав книжкуу "Пророцтва" (Книга пророка Єремії), "Плач" (книга "Плач Єремії") про зруйнування Єрусалиму і Послання.

День ангела (іменини) сьогодні святкують: Пафнутій, Юхим, Гнат, Макар, Тамара і Ніна.

Які народні прикмети і традиції сьогодні

Традиції:

  • Від 14 травня на Русі проводжали весну. З цього дня у наших предків починалися найбільш виснажливі і важкі роботи в полях.
  • Пращури дотримувалися правила: "В день, коли щось сієте, нічого і нікому з дому не віддавайте і не позичайте".

Прикмети:

  • Якщо день ясний – на прибирання хліба теж буде гарна погода.
  • Якщо на сході сонця в небі немає хмар – літо буде спекотним.
  • Мурахи на Веремія метушаться в мурашнику – весь наступний місяць погода буде дощовою.
  • На Веремія похмурий день – до морозної зими.
  • Що не можна робити в цей день
  • Не можна нічого давати в борг, навіть зернятко - в майбутньому нічого не отримаєш і тільки будеш віддавати.
  • Не можна у цей день лінуватися та цілий день лежати на печі.
  • Не бажано у цей день сваритися, аби щастя не втекло з дому.

Читайте також: Рівненський драмтеатр відновлює роботу: що покажуть глядачам? (ВІДЕО)