Вчора, 10 травня 2022 року, на 89 році життя помер перший Президент незалежної України Леонід Кравчук. Ким він був для України, чим запам'ятався та інші цікаві факти про уродженця Рівненщини, далі розповість Павло Невесенко.

Перший Президент незалежної України Леонід Кравчук. Уродженець Рівненщини, член комуністичної партії, втім, під час його каденції почалася розбудова перших державних інституцій молодої незалежної країни. Такий собі ідеолог комунізму, який все-таки приніс Україні незалежність. 1 грудня 1991 року в Україні відбулися перші президентські вибори. Одночасно з ними відбувся референдум. Тоді за Леоніда Кравчука проголосували більше 61 відсотка виборців, а вже за тиждень у Біловезькій Пущі, як говорив тодішній Президент він підписав найважливіший документ у своєму житті - угоду про припинення існування радянського союзу.

Леоніду Кравчуку часто закидають, що саме він підписав Масандрівські угоди, які стосувалися подальшої долі розміщених на території України чорноморського флоту та ядерної зброї. Щодо останнього Леонід Кравчук говорив, відмовилися, бо не могли нею управляти.

Після президенства Леонід Кравчук тричі обирався до Верховної ради. Саме цей етап є одним з найбільш суперечливих в його кар'єрі. А саме співпраця з Віктором Медведчуком та його політичними проєктами.

Багато фраз Леоніда Кравчука стали цитатами. Одна з таких: "Маємо те, що маємо". А після цієї історії Леоніда Кравчука почали називати "хитрим лисом" у політиці.

У 1992 році з'являється "кравчучка" - двоколісний візок для невеликих вантажів. Його також асоціюють з Кравчуком.

Ще рік тому Леонід Кравчук вірив в Президента Володимира Зеленського.

У вчорашньому зверненні Володимир Зеленський теж тепло відзивався про уже покійного першого Президента незалежної України.

Безперечно Леонід Кравчук постать неоднозначна. Але він був першопрохідцем. Він не мав змоги списувати свої невдачі на попередників. За його президенства в Україні не впроваджуються радикальні економічні реформи, як це відбулося у країнах Східної Європи та Балтії. Україна потрапила у вир гіперінфляції, падіння промислового виробництва, дефіциту державного бюджету та зростання цін на товари широкого вжитку. Та що таки робить Леоніда Кравчука особливим - це його мирність. Його каденція чи не єдина, яка обійшлась без скандалів з журналістами, не було ні політичних в'язнів, ні утисків. І, зрештою, майстер бігати між краплями дощу надійно укріпив українську незалежність.

Читайте також: Помер перший Президент України Леонід Кравчук